Руски С-400 и Панцир-С у Србији: Први пут у иностранству у оквиру обуке


Фото/илустрација: С 400 и Панцир С. Фото: topwar.ru

Почиње заједничка тактичка војна вежба војске Србије и Русије. Руси са собом донели против-ваздушни одбрамбени систем С-400 и Панцир-С.

Заједничка вежба одржава се под називом „Словенски штит 2019.“ и то са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Вежба ће се реализовати у рејону аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде“, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

Министарство одбране Русије саопштило је да су дивизион С-400 и батерија Панцир-С пребачени у Србију, где ц́е први пут учествовати у оквиру обуке у иностранству, пренео је Спутњик.

„Руске јединице за противваздушну одбрану са противавионским ракетним системима С-400 и противракетним системима Панцир С пребачене су војним транспортним авионом на територију Србије“, наводи се у саопштењу Министарства, у ком се прецизира да ц́е системи учествовати у другој фази заједничких војних вежби „Словенски штит 2019“. Циљ вежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извидјања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и изводјење операције ПВО.

Руководилац вежбе је командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Осим ракетних система ПВО који су у саставу Војске Србије, на вежби ће бити коришћени и ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Извор: Б92


Напиши коментар