Савета Европе наградио камене кровове села Гостуша и традицоналну припрему хлеба


Села Гостуша. Фото: Елена Васић Петровић

Европска прича о наслеђу пиротског села Гостуша – радионице израде црепуља и печења хлеба као пре 7.000 година, традиционалне грађевинске технике обнове објеката и друге активности донеле су Елени Васић Петровић и Фондацији Архитекта Александар Радовић награду Савета Европе.

Село на обронцима Старе планине чувено је по својим кућама приликом чије градње није коришћен везивни материјал, а кровови су од камених плоча.

У конкуренцији су биле 84 европске приче са целог континента, а Србију је представљао пројекат везан за чувено “камено село” препознатљиво по својој архитектонској аутентичности, који се нашао међу 10 награђених.

Радионице израде црепуља и традиционалне припреме и печења хлеба, обиласци села и објеката на којима су се одвијале радионице старих заната и сређивање и реконструкција објеката у селу традиционалним грађевинским техникама, завредиле су престижну награду, а са локалним становништвом на конзерваторском кампу разговарало се и о значају да приликом обнове кућа, које се све више обнављају због туриста, сачувају камени кровови и не користи свеприсутни цреп.

Ово је једини и први награђени пројекат из Србије, чиме је Гостуша још једном бриљирала међу најбољим остварењима из области заштите културног наслеђа у Европи – саопштавају из Фондације.

Гостуша је село на 800 метара надморске висине, у подножју Старе планине. Познато је и по томе што у њему постоји 36 воденица на потоцима реке Гостушице, али су многе од њих урушене и остали су само темељи.

Село које је удаљено око 30 км од Пирота препознатљиво је по својој архитектонској аутентичности, јер приликом градње кућа није коришћен везивни материјал, већ су ређани камен и дрво, а кровови су од камених плоча.

Први део пројекта „Оживљавање каменог села“ реализован је од 4. до 13. октобра у Гостуши, у виду конзерваторског кампа, док ће се остатак активности, како кажу у Фондацији, одвијати до краја марта месеца следеће године.

Подсетимо, пројекат заштите села Гостуша је добитник награде Европа Ностра и гран-прија Европске уније за 2016.годину.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


  • 1
    Share

Напиши коментар