СПЦ: Медијска кампања против Цркве, најамбициознија у протекле три деценије


Фото: СПЦ

Информативна служба Српске православне цркве (СПЦ) реаговала је данас на писање дневних листова Блиц и Данас и поручила да је у току досад најамбициознија кампања против Цркве у протекле три деценије, веома слична оној која је примењивана „у случајевима Маркале и Рачак“.

По учесталости објављених текстова и по насловним странама оправдано се може претпоставити да су уложена значајна средства, наводи се у саопштењу и додаје да када су посреди овакве кампање дезинформисања, тврде упућени, треба издвојити петоцифрене износе у еврима за сваки појединачни текст.

Они су и покренули актуелну медијску спин-офанзиву, истичући низ лажних питања и тобожњих проблема, као што су обим прославе осам векова аутокефалности Српске православне цркве, одликовања уручена председнику Србије и српском члану председништва Босне и Херцеговине, и тако даље и томе слично.

Крајња намера је да слабљењем позиције законитих црквених власти и органа, у првом реду патријарха и Синода, што више саблазне народ, а ослабе и разједине СПЦ, како би она постала плен онима који праве хаос у васељенском православљу и продубљују расколе, најпре у Украјини, а затим редом, сматра СПЦ.

Информативна служба СПЦ сматра да је примењена техника испробане школе медијског спиновања и манипулације, истоветна или веома слична оној из деведесетих година прошлог столећа, која је примењена у случајевима Маркале и Рачак, пред бомбардовање Републике Српске и Србије.

Новинарима Данаса, Блиц и још некима, за које не знамо да ли и колико у Бога верују, не одричемо право да пишу о ономе што не знају, али тврдимо да овакве пикантерије, настале тенденциозним читањем интерне службене преписке међу Црквама, нису могли пронаћи у штампи или у литератури, где их није ни било, него су их добили од својих инсајдерских информатора, који и знају и не знају шта раде, указује се у саопштењу.

Притом, додајемо, не прихватамо да епископи и теолози треба да уче теологију и примају инструкције за своју службу од новинара, па макар то били и новинари Блиц, Данаса и још понеких гласила тога кова и калибра.

Патријарх и Синод, па чак и специјално „таргетирани“ портпарол СПЦ, поступају искључиво у складу са Уставом СПЦ и мандатом добијеним од Сабора, а одлуке се доносе у најбољем интересу Цркве и изражавају ставове апсолутне већине архијереја, истиче се у саопштењу.

Извор: РТВ


Напиши коментар