Србија постаје партнер Евроазијске уније: Шта нам потписивање споразума доноси?Премијерка Ана Брнабић потписаће данас у Москви Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) који ће заменити постојеће билатералне споразуме са Русијом, Белорусијом и Казахстаном и проширити зону слободне трговине и на Јерменију и Киргистан, што обухвата тржиште од око 185 милиона људи.

Споразумом са ЕАЕУ се проширује листа српских производа који могу да се извезу на територију ЕАЕУ без царине и повећавају се квоте за извоз робе за које важе ограничења.

Србија потписивањем споразума неће постати чланица Евроазијске економске уније, јер чланство и није било тема преговора који су се водили од 2016. године, већ првенствено трговинске квоте за сир, цигарете и друге производе.

Према споразуму, Србија ће у земље уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, око 90 хиљада литара вињака, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира, неограничене количине козјег и овчијег сира и неограничене количине воћних ракија.

Иначе, важеће стопе царине у ЕАЕУ су два евра за хиљаду комада цигарета, 1,5 евра по литру алкохола и око 15 одсто за полутврде и тврде кравље сиреве. Укупна робна размена Србије са пет земаља чланица ЕАЕУ у прошлој години је износила 3,4 милијарде долара, а око 90 одсто укупне трговинске размене се реализује са Русијом.

Евроазијска економска унија званично је основана 1. јануара 2015. године, а њене чланице су Руска Федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан са укупним БДП-ом од 1,9 трилиона америчких долара.

Први спољнотрговински партнер Србије је Европска унија са којом остварује 65 одсто укупне трговине, док је са земљама ЕАЕУ тај проценат око седам одсто.

Када постане пуноправни члан ЕУ, сви споразуми о слободној трговини које Србија има са трећим земљама престају да важе, тако да споразум са ЕАЕУ не би требало да угрожава европске интеграције Србије.

Брнабић ће се током своје посете Москви састати и са премијером Белорусије Сергејем Румасом и председником Евроазијске развојне банке Андрејем Бељановим.

Извор: vesti-online


  • 61
    Shares

Напиши коментар