У Краљеву обележена 78. годишњица фашистичког злочина


Фото: Г. Шљивић

Комеморативном седницом градске скупштине и правславним парастосом који су на Гробљу стрељаних служили свештеници жичке епархије, данас је у Краљеву на пригодан начин обележена 78. годишњица фашистичког злочина у којем су немачки окупатори стрељали више од две хиљада невиних цивила.

Осим тадашњих житеља Краљева, фашисти су за само неколико октобарских дана 1941. године у знак одмазде стрељали и бројне избеглице из свих крајева Југославије, а највише из Словеније које су, прогоњене од окупатора, уточиште нашле у граду на Ибру.

Уз звуке сирена и почасне плотуне, пред више од хиљаду Краљевчана, венце и цвеће на хумке страдалих родољуба, осим њихових потомака, положили су и градоначелник Краљева др Предраг Терзић и челници локалне самоуправе, представници Рашког округа, војске, полиције и Жандармерије, као и делегације братског града Марибора, суседних општина, политичких странака и бројних краљевачких удружења.

– Мислимо да знамо како је стварно било октобра пре 78 година. Мислимо да читање сведочанстава преживелих може да нас стави на њихово место и да су тај ужас и страх који осећамо њихови. Мислимо да туга и бол који данас осећамо може да стане у исту врсту са тугом и болом о којима су нам причали они које су највољенији заувек напустили. Можемо само да слутимо – поред осталог рекао је градоначелник Терзић.

– Што не значи да не осећамо, да не тугујемо, да не крваримо. У нама је то. Дубоко урезано. Памтимо, али се и поносимо. И што време више одмиче, то се грчевитије хватамо за своју прошлост. Знамо да без ње нећемо имати ни будућност. Од њих прошлих учимо, да бисмо своје будуће подучавали.

Извор: Новости


  • 1
    Share

Напиши коментар