Чистка у Војсци Црне Горе пред судом: Срби непожељни!


Фото/Илустрација: Припадници Војске Црне Горе

Чистка Срба у Војсци Црне Горе нашла се пред Основним судом у Подгорици! Министар одбране Предраг Бошковић већ две године је на удару жестоких критика после одлуке да отпусти или пензионише 22 официра и подофицира Војске Црне Горе, који су се национално изјашњавали као Срби и, по многим критеријумима, чинили елиту!

Одговор „отписаних“ нашао се на суду, где потпуковник Ненад Чобељић покушава да одбрани себе и своје колеге. На главном претресу у функцији сведока саслушан је Михаило Волков, директор Директората за људске ресурсе Министарства одбране, који је рекао „да су разлози законске и стратегијске природе“.

Причу су пре две године отвориле контроверзне изјаве министра Бошковића да је одлука о отпуштању војника донета у координацији са обавештајним структурама ВЦГ, да би потом Директорат за људске ресурсе саопштио да отпуштени „не заслужују да буду део одбрамбеног система Црне Горе“! То је довело до сукоба министра Бошковића и председника Синдиката Војске Чобељића.

– Реч је о више облика дискриминације – националној, политичкој, можда и још неким – каже, за „Новости“, Чобељић. – Тврдим да се ради о кршењу прописа од стране Министарства одбране, што ћу и доказати на суду. Нису испоштовали мишљење и оцене старешина, од командира вода до начелника Генералштаба, који су надлежни да оцењују војнике. Критеријуми за најбоље војнике званично не постоје сем у главама оних који доносе овакве накарадне одлуке. Они најбољег војника, не само међу 22 отпуштених, него и у целој генерацији од 50 људи, кога су командири већ припремали да иде у иностранство на додатну обуку, шаљу кући! Ако имате најбољег по свим критеријумима, а и остали су били одлични, што су командири проценили, а не ја, који су онда то критеријуми који иду изнад најбољег.

Он подсећа да је заштитник људских права 26. децембра 2018. године донео мишљење на њихову притужбу о дискриминацији синдиката одбране и војске по свим тачкама, потврдивши да се ради о дискриминацији.

– Међутим, Министарство одбране није дало ниједан ваљан одговор осим што су изнели да су то неистине и лажи. Да је среће, неко би од њих одговарао, сносио последице или био смењен, али то се није десило – истиче Чобељић. – Кривичну пријаву коју сам поднео против министра Бошковића због отпуштања војника Тужилаштво је одбацило. Тврдим да нису постојали безбедносни разлози да се ти људи отпусте из војске.

Етничко чишћење институција

Посланик Демократског фронта Страхиња Булајић, каже да се наставља национална сегрегација у Војсци Црне Горе.

– Пре неколико година десило се отпуштање из службе ВЦГ припадника српске националности. Све ово се догађа управо када јавност региструје хомогенизацију и пенетрацију албанског фактора. На сцени је пројекат етничког чишћења државних институција, у којима нема места за Србе. Овакав приступ, сетимо се, форсирао је деведесетих година и ондашњи хрватски председник Туђман. Дакле, Срби се третирају као реметилачки, али и непоуздан фактор и њихово присуство у државним институцијама је непожељно – каже Булајић.

Извор: Новости


Напиши коментар