Амерички стрип о Дражи и четницима: „Радије ћемо умрети, него се предати Хитлеру“


Током Другог светског рата, на Западу, лидер ЈВуО био је поштован као истински патриота и антифашиста, и као такав представљен америчкој читалачкој публици. О подвизима четника приликом спасавања Американаца говорило се са дивљењем

У актуелни режимски наратив о великосрпској „агресији“ на Црну Гору савршено се уклапају ликови четника из филмова Вељка Булајића, и „научни“ радови признатих комунистичких и „дворских“ историчара, спремних да зарад апанаже „докажу“ све што се од њих тражи.

Тако и велики дио режимлија свјесно пренебрегава чињеницу да већи дио свјетске јавности никада није усвојио комунистичко-брозовске теорије о Дражи Михаиловићу као зликовцу. Напротив.

Супер-херој, Дража Михаиловић

Током Другог свјетског рата, на Западу, лидер ЈВуО био је поштован као истински патриота и антифашиста, и као такав представљен америчкој читалачкој публици. О подвизима четника приликом спасавања Американаца говорило се са дивљењем.

У овом стрипу из 1942. године генерала Михаиловића називају – југословенским Мекартуром.

У том контексту, не чуди ни чињеница да је још 1948, тадашњи амерички предсједник Хари Труман, постхумно одликовао генерала Драгољуба Михаиловића „Легијом за заслуге првог степена“, који одговара чину Главног команданта.

Одликовање је додијељено због учествовања у операцији спасавања америчких пилота оборених изнад Србије.

Бонус видео: Амерички играни филм о Четницима снимљен у Холивуду 1943. године

Прочитај још: Некад било: Срби као хероји у америчким филмовима

Извор: ИН4С


Напиши коментар