Антисрбизам као званична политика: Са којим се проблемима суочавају Срби у Црној ГориСрпски народ у Црној Гори суочен је с бројним проблемима – од угроженог језика и културе до претње асимилацијом, оцењено је на округлом столу „Положај и проблеми српског народа у Црној Гори“.

Положај српског народа у Црној Гори илуструје и заступљеност у државним органима. У кабинету председника, кабинету заштитника људских права и слобода их нема док, на пример, у Министарству унутрашњих послова од 2825 запослених, 149-оро је Срба.

Прочитај још: Национално унијаћење Срба у Црној Гори

Неће добити статус конститутивног народа. Ђукановић ће ићи на то да додели статус мањинског народа у неком моменту, ако после следећег пописа смањи број Срба у Црној Гори на најмању могућу меру. Нека њихова процена ће бити сада – мање од 20 процената Срба у Црној Гори„, рекао је др Александар Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије.

Прочитај још: Паника и страх од Срба — нова црногорска државна идеологија

Срби из Црне Горе сматрају да је потребно да траже заштиту колективних права, права на националне, културне и образовне институције.

И своје уџбенике историје и српског језика, у садашњим пише да су Срби окупатори. Не само 1918. већ да су Немањићи окупирали Црну Гору„, истакао је Горан Киковић, потпредседник СО Беране.

Прочитај још: Званична Црна Гора затире све што им „мирише“ на српско

Учесници округлог стола, посвећеног положају српског народа у Црној Гори наглашавају да су на попису 1909, 94 одсто били Срби, а да су различиите мере утицале на то да их већ 2011. буде свега 28 одсто.

Пораст броја Срба у Црној Гори био је аларм актуелном режиму да нешто хитно предузме у заустављању тог процеса и његовог окретања у супротном смјеру. Уследили су преименовање српског језика у црногорски, инжењеринг у историографији, протеривање ћириличног писма, политика запошљавања у јавној сфери која ригидно фаворизује Црногорце у односу на Србе, без обзира на стручност„, навео је протојереј Јован Пламенац, представник Митрополије црногорско-приморске.

Познаваоци сматрају да српске политичке странке у Црној Гори, помоћ, пре свега, могу да траже у Београду, јер је Бања Лука у својим проблемима.

Прочитај још: Срби у Црној Гори између језичке већине и националне мањине

Извор: РТС


  • 40
    Shares

Напиши коментар