Београд подиже споменик Диани Будисављевић


У Београду ће бити подигнут споменик Диани Будисављевић, жени која је за време Другог светског рата спасавала српску децу из усташког логора у Јасеновцу, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је казао да ће предлог одлуке о томе бити на предстојећој сједници градске скупштине, истакавши да је Диана Будисављевић током целог Другог свјетског рата спасавала српску децу и да је заслужила споменик.

„Она је била Аустријанка удата за Србина и захваљујући њој многи су преживели тај рат“, рекао је Весић за телевизију „Хепи“.

Споменик ће се налазити на реконструисаном Савском кеју, на потезу од Бетон хале према Капетанији.

Диана Будисављевић била је хуманитарка аустријског порекла која је током Другог светског рата из усташких логора спасила више од 10.000 деце.

Прочитај још: Подметачине у филму „Дневник Диане Будисављевић“

Важно је напоменути да део српске јавности у делу Диане Будисављевић види заверу против српске (углавном козарачке деце) јер, иако спашена, после рата нису враћена својим породицама, нити упозната са својим коренима. Ипак у светлу чињеница јако је важано сведочење госпође Ане Пожар, некадашња директорке ЈУСП-а Јасеновац, у којем тврди:

„Козарчанин Драгоје Лукић се бавио истраживањем судбине козарачке дјеце. Први је дошао до дневника Диане Будисављевић. Он и ја смо уочи задњег рата били код њене унуке и она нам је дала дневник. Требали смо то објавити, али онда је дошао рат. Касније нас је прозивала да смо то однијели, али ми смо морали бјежати. Мислим да је то остало на Козари. Цијела картотека о тој дјеци и страдању налазила се у Црвеном крижу или Црвеном крсту, како хоћете. Драгоје је некако преко везе дошао до тога. То није нестало 1945., како се данас говори. Мислим да су картотеке уништене 1990-их.“

Цео интервју Ане Пожар прочитајте у овде: Гдје год смо у Јасеновцу бушили, нашли смо кости

Извор: Н1
Обрада: Магацинпортал


  • 180
    Shares

Напиши коментар