Задужбина „Привредник“ живи већ 122 године: Помогла школовање 40.000 српске деце из Србије, Хрватске, РС и са КиМ


Споменик оснивачу Владимиру Матијевићу: Фото: Привредник

Српско привредно друштво „Привредник“, једна од највећих живих задужбина наше новије историје, основано пре 122 године у Загребу, приредиће у четвртак вече у Београду први „Свепривредников сабор“.

Време није излизало ни три основна начела „рад – штедња – честитост“, која је у темеље „Привредника“ 1897. уградио оснивач ове институције, српски трговац и добротвор Владимир Матијевић (1854-1927). Око „Привредника“ окупљали су се богати трговци и банкари тог времена – Никола Ћук, Раденко Станковић, Тодор Мијаиловић, Паулина Матијевић, Катица Ивошевић, али и знаменити родољуби – Михајло Пупин, Никола Тесла, Никола Пашић, Јован Цвијић, Медаковићи, Дунђерски, краљ Александар Први Карађорђевић…

Управитељ данашњег „Привредника“ проф. др Јова Радић каже да свечана академија првог сабора у престоници Србије има велики значај.

– Овим скупом желимо да покажемо солидарност српског народа, где год он да живи – наглашава саговорник „Новости“.

Не пресушује солидарност већ 13 деценија, мада су „Привредник“ сустизали и слава и гашење. Године 1947, када је требало да обележи пола века постојања, укинут је декретом, а целокупну његову имовину преузела је држава. Оживљен је 1993. у Новом Саду, да би 2012. прерастао у Српско привредно друштво „Фондација Привредник“, чијим радом руководе Управни одбор, председник Његово преосвештенство митрополит загребачки и љубљански Порфирије и управитељ Радић.

Прочитај још: Српско друштво Привредник – Ради, штеди и Богу се моли

Током своја три живота, „Привредник“ је стипендирао више од 40.000 српске деце – професора, лекара, инжењера, свештеника, економиста, правника, занатлија свих профила, глумаца…

Данас „Привредник“ живи у три центра – Загребу, Новом Саду, а од прошле године, захваљујући разумевању и помоћи члана Председништва БиХ Милорада Додика и председнице РС Жељке Цвијановић, ова фондација заживела је и у Бањалуци.

– У овом тренутку имамо три фондације „Привредника“ и заједничка идеја је да формирамо кровну институцију која ће се финансирати приватним донацијама и на конкурсима које расписују фондови. Наша делатност простираће се на просветитељство и образовање – истиче проф. Радић, уз напомену да је у плану проширење фондације и у Црној Гори.

Да би ђак или студент постао питомац „Привредника“, мора да потиче из потенцијално сиромашне породице, а да у школи или на факултету постиже одличне резултате. За средњошколце се тражи просечна оцена 4,8, а за студенте је то деветка. Сва три „Привредника“ објављују конкурсе за Ђурђевдан, а затварају их на Видовдан. Месечна стипендија у Новом Саду износи 10.500 динара, у РС од 200 до 400 КМ, а у Хрватској око 100 евра.

Питомци и са Космета

Привредник је први пут лане доделио неколико стипендија српској деци у Косовској Митровици, а ове године, двадесетак студената Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, који имају пребивалиште на КиМ, постали су питомци ове фондације. Њима ће бити омогућено и бесплатно учење енглеског језика. Сви они, у организацији Канцеларије за КиМ, присуствоваће вечерашњој свечаности у Београду.

Хранитељске породице

Фондација „Привредник“ у свој рад укључила је и Удружење хранитељских породица како би добре ђаке и студенте за стипендије препоручивали старатељи их родитељи и наставници и професори. Деца која добију стипендије имаће осећај да помажу породици која их је прихватила те ће имати мотив више да израстају у добре и успешне људе.

Прочитај још: Привредник – пројект српске економске заједнице

Извор: Новости


  • 23
    Shares

Напиши коментар