Извештај америчког Министарства о руском утицају: „Највише шупље“ у Србији


Војници Србије током војне вежбе у Русији. Фото илустрација: Министарство одбране Србије

На Западном Балкану Србија је најпопустљивије окружење када је реч о руском утицају, оцењује америчко Министарство одбране.

Такође се констатује да је сарадња САД са Србијом у области одбране и даље компликована због тежњи Србије да остане војно неутрална и да не приступа војним савезима. То се према Радију Слободна Европа наводи у извештају америчког министарства из маја ове године.

У извштају су анализирани односи Русије са Србијом, Приштином, БиХ и Северном Македонијом, а наводи се да су билатерале Србије и Русије биле на знатно нижерм нивоу пре доласка на власт Српске напредне странке, на челу са председником Александром Вучићем 2012. године. „Након 2012. године, Српска напредна странка је предузела кораке како би повећала војну сарадњу са Русијом“, наводи се у извештају у који је РСЕ, како наводи, имао увид.

Америчко министарство оцењује да је та сарадња резултирала потписивањем уговора о стратешкој сарадњи у новембру 2013. године, као и да једино Србија на Западном Балкану има потписане уговоре о сарадњи у области безбедности.

Наглашава се и да једино Србија учествује у заједничким војним вежбама са Русијом, најмање два пута годишње од 2014. године, као и да благонаклоно гледа на помоћ приликом набавке војне опреме.

У извештају се тврди и да је Русија, како би се супротставила међународној изолацији која је уследила након припајања Крима 2014. године, почела да показује веће интересовање за развојем војне сарадње са Србијом.

У извештају се подсећа да су прослава дана Војске Србије и војна парада померени 2014. како би руски председник Владимир Путин могао да присуствује том догађају, и наводи да је темпо заједничких војних вежби интензивиран после те године.

Када је реч о куповини наоружања и опреме, наводи се да је од 2012. године једино Србија на Западном Балкану набављала руско наоружање и опрему, чији износ премашује милион долара.

Детаљно се наводе све куповине, међу којима је и набавка два хеликоптера МИ 17, вредних 25 милиона долара 2016. године.

Наводи се и да Србија чврсто одбија да иде ка чланству у НАТО, иако је чланица Партнерства за мир са активним Индивидуалним акционим планом партнерства (ИПАП).

„САД су најактивнији војни партнер Србије. Србија има више него двоструки број ангажмана са САД него са било којом другом државом. Међутим, мањак транспарентности у стратешким и оперативним приоритетима Србије компликује сарадњу у области одбране“, наводи се у извештају и указује на сарадњу Србије и НАТО, упркос томе што наша земља не тежи да постане чланица Алијансе.

Извор: Б92


  • 19
    Shares

Напиши коментар