Кадри Весељи путује у Хаг: Извештаји Дика Мартија доведе га у везу са логорима у Албанији


Кадри Весељи као припадник злочиначке ОВК (заокружен). Фото: ИН4С

Одлазећи председник косовске „Скупштине“ и лидер Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи нашао се међу бившим члановима Ослободилачке војске Косова (ОВК), које је позвао Специјални суд у Хагу, и како јавља КТВ, његово име се помиње у више наврата у извештају Дика Мартија.

Весељијево име помиње се у извештају Дика Мартија у тачки 114 у којој се каже да су бивши команданти ОВК који су управљали логорима на северу Албаније били повезани са групом „Дреница“ под вођством Хашима Тачија и у координацији, између осталих, и са садашњим лидером Демократске партије Косова.

Први пут се у извештају, у налазима из теренске истраге, Весељи помиње као део Дреничке групе, коју наводно води Хашим Тачи, а који је такође укључивао Џавита Хаљитија, Азема Суљу и Фатмира Љимаја, извештава КТВ.

Прочитај још: „Дечак из Жуте куће“

У извештају се наводи да су поменути непрекидно истраживани као осумњичени за ратне злочине, организовани криминал у великим случајевима од стране тужилаца УНМИК-а, Хашког трибунала и Еулекса.

Међутим, до данас, сви су избегавали ефикасну правду, преноси портал Косово онлине.

КТВ преноси да постоје извори који поуздано укључују Хаљитија, Весељија, Суљу и Љимаја, заједно с Тачијем и другима из његовог непосредног круга, да су налогодавци, а у неким случајевима вршили и лични надзор над – убиствима, затварањем, премлаћивањем и саслушањима у неким деловима Косова.

Прочитај још: Срби знају имена више од 400 Албанаца који су чинили злочине: Комшије крвнички убијале и вадиле органе!

Такође, Весељи се доводи и у везу са Шаипом Мујом и Џавитом Хаљитијем, као групом одговорном за проналажење начина за коришћење милионских долара у ратним донацијама, покретање веза са страним приватним војскама и приватним компанијама за обезбеђење.

Весељи се доводи и у везу са саслушањем осумњичених који су сарађивали са српским властима.

Поред Кадрија Веселија, који се помиње у Мартијевом извештају, потврђен је и позив за Азема Суљу, али не и за Тачија, Халијтија и Мују.

Прочитај још: У Албанији најмање 11 гробница са отетима Србима

Извор: РТВ


  • 2
    Shares

Напиши коментар