Које стране службе оперишу по Србији?


Афера „руски шпијун“ открила је да је Србија интересантна многим обавештајно-безбедносним службама поготово водећих светских сила, а разлози за то су бројни, од незавршених ратова на Балкану до геополитичке позиције Србије која повезује Европу и Блиски Исток, пише „Блиц“.

Снимак на коме се види руски агент, потпуковник Георгиј Клембан, како подмићује српског официра објавила је, према првим информацијама, америчка служба, што је још један у низу доказа да се на територији Србије преплићу многи страни интереси и утицаји, наводи лист.

То је потврдио и начелник управе за аналитику БИА Реља Жељски који је нагласио да афера „руски шпијун“ није усамљен случај у Србији.

„Напротив, на територији Србије, иако, то звучи као теорија завере тренутно делује велики број обавештајно безбедносних система како најмоћнијих земаља света попут попут САД, Руске Федерације, Велике Британије и Кине, тако и земаља из окружења попут Хрватске и Албаније, али су ту не завршава тај списак“, каже Жељски.

Прочитај још: НСА „вежбала“ шпијунирање у Србији

Он истиче да је Србија земља која се налази у веома специфичном тренутку у веома тешким околностима, као и да је државно руководство под великим притиском да одустане од одређених стратеских праваца и курса које је заузело.

Политички аналитичар Душан Јањић за „Блиц“ каже да обавештајне службе великих сила, али и готово свих држава у региону раде на територији Србије.

„Ту мислим и на Румунију, Бугарску, али пре свих на Мађарску, Италију и поготово Турску која има велики утицај на Балкан. Такође, Француска има велики интерес за обавештајним подацима у Србији, нарочито у вези са наоружањем и проблемом Косова“, каже Јањић.

Прочитај још: Србија у раљама шпијуна

Он наводи да стране службе прикупљају безбедносне и политичке податке, у смислу утицаја на политичке токове.

„Главни разлог за шпијунажу у Србији су незавршени ратови. Ту пре свега мислим на КиМ, али и на Македонију, Црну Гору, и посебно БиХ. Србија је сама по себи интересантна, јер се наоружава, а и другачије позиционира у односу на период до 2012. године“, оцењује Јањић и додаје да Србија нема толики геополитички значај колико важан географски положај.

Прочитај још: Енглески шпијуни у врху српске државе

„Ми се налазимо на Коридору 10, што је најкраћи пут који повезује Европу и Блиски исток, а тамо тренутно све ври. Такође таква позиција Србије је значајна и у погледу организованог криминала и тероризма“, објашњава Јањић.

Изврсни директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић каже да рад страних обавештајних служби углавном није незаконит.

„Уобичајено је да велике државе које имају политичке и економске интересе у другим земљама настоје и да их заштите па и у те сврхе користе и обавештајне службе како државне тако и приватне“, каже Петровић.

Прочитај још: Балкански шпијуни у новој игри

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да је снимак направљен 24. децембра 2018. године, а да га није сачинила наша служба ВБА, али да је била потпуно упозната са случајем.

Прочитај још: Србију највише шпијунирају Хрвати и Турци

Извор: РТВ


Напиши коментар