Кустурица: Зашто би Србија улазила у Европу


Србија не треба да уђе у Европску унију казао је чувени редитељ Емир Кустурица. Зашто би Србија улазила у Европу ако Енглези излазе из ње?

Савјет Европе, то је једна умањена верзија прошлости у којој је романско-германски свијет управљао остатком Европе. Зашто би Србија улазила у Европу ако Енглези излазе из ње?

Значи, 14 тачака Вудро Вилсона су упутство како се овладава светом. Е сад, овај свет се мало промијенио, јер је заправо Кина нарасла у великог џина, Русија се вратила на ноге и усправила, казао је Кустурица за Спутњик.

Ја мислим да у сфери поноса руског човјека, а и у нашој сфери, та идеја Европе може да буде само у оквиру идеје Евроазије. То је оно за шта ја навијам — за један континент саобразан у комуникацијама и свему другом што ту већ постоји, и коришћењу рудних богатстава, гаса, нафте и свега што је земно богатство. Да је то природан један континент. Евроазија је будућност. Мени је рекао на Волги један руски монах — Европа не може да опстане без Русије, што је тачно. Јер ако би хтела да је освоји, неће је освојити, пошто је два пута то покушала.

Европска унија се прва одрекла хришћанске културе

Европска унија, која је као неки велики стуб једне врсте културе, прва се одрекла хришћанске културе, а онај који се одрекне хришћанске културе, одрекао се западне цивилизације. Значи, то је неко претварање, које, у суштини, од читавог тог конгломерата у Бриселу прави једну моћну агенцију НАТО-а.

Наша идеја уласка у Европску унију може да се продаје као ваздушаста теорија о томе како смо ми део Европе, али ми смо део Европе свакако, јер смо интегрисани у њу не само преко рада, како кажу марксисти, од шездесетих година, него и чињеницом да смо дали и дајемо велика имена која су заправо симптом те врсте индивидуалистичке цивилизације. Дакле, Европска унија ће свакако да се растопи у историји која следи. И ми утолико треба да будемо паметни и да у том поступку будемо спремни да будемо део много плоднијег и много снажнијег ентитета. Питање је да ли то може без рата, али ја се све надам да може.

Извор: ИН4С


  • 139
    Shares

Напиши коментар