Патријарх Павле добија музеј у Хрватској, а у плану је и изградња „малог Призрена“


Патријарх Павле, Црква Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима подигнута је из темеља

Црква у родном селу патријарха Павла у Славонији била је срушена 1991. године, а сада је обновљена и биће освештана 16. новембра.

Црква Светих апостола Петра и Павла у славонском селу Кућанци, код Доњег Михољца у Хрватској подигнута је из темеља јер је минирана и била потпуно уништена за време рата.

Освештање новоиздрађеног храма најављено је за 16. новембар и тада ће бити обележено 800 година аутокефалности Српске православне цркве, а долазак је потврдио и српски патријарх Иринеј и још 12 архијереја.

На родном плацу некадашњег српског патријарха Павла биће изграђена кућа и то иста онаква у каквој је он рођен, пише Блиц. Ту се већ налази једна кућа и она ће бити претворена у музеј, поред кога ће се налазити конак и мала црква посвећена преминулом патријарху Павлу.

Световно име: Гојко Стојчевић
Датум рођења: 11. септембар 1914.
Место рођења: Кућанци, Аустроугарска (данас Хрватска)
Датум смрти: 15. новембар 2009. (95 год.)

Обнова цркве трајала је 10 година, а за освећење је изабран празник Ђурђиц 16. новембра, дан након што се српски патријарх упокојио 2009. године. Кућа у којој је рођен више не постоји, а привредник Милија Костић, који је купио имање, одлучио је да га поклони Српској православној цркви. Уз помоћ старих фотографија и сећања мештана биће изграђена кућа иста као она у којој је тада живео патријарх Павле.

Идеја је да пространо имање искористе како би направили мали Призрен, јер је патријарх Павле најдуже био у Призрену и да се ту налазе родна кућа, црквица, конак за пријем деце из целог света и парк. Ово место су некада насељавали углавном Срби, али је данас место пусто.

Прочитај још: Шта нам је у аманет оставио омиљени патријарх Павле

Извор: Б92


Напиши коментар