“Протестни марш” у Прешеву: Траже да се југ Србије припоји лажној држави Косово


Архивска фотографија: Грађани Прешева с албанским и косовским* заставама обележавају Дан заставе испред зграде општине Прешево, 28. новембара 2013. Фото: Танјуг / Никола Димитријевић

Албанци у прешеву се припремају за протестни марш на Дан албанске заставе. Организатори скупа 28. новембра ветерани из терористичке ОВПБМ.

Албанци са југа Србије најавили су да ће 28. новембра обележити Дан заставе, национални празник Албаније, тако што ће организовати протестни марш како би скренули пажњу на наводну дискриминацију, али не крију да је њихов основни захтев припајање такозване Прешевске долине тзв. Косову.

Иза организације скупа стоји Удружење ветерана терористичке Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ). Њихов председник Назми Хајредини каже, за „Новости“, да очекује долазак великог броја људи на овај протестни марш, којим желе да скрену пажњу на дискриминацију Албанаца на југу Србије:

Дискриминација је сваке године све већа. Наш основни захтев је припајање Прешевске долине Косову. То није захтев политичара, већ воља народа.

Он наглашава да ће то бити миран скуп, коме ће присуствовати и Албанци из Бујановца и Медвеђе. Иако се лидери Албанаца на југу Србије још не оглашавају тим поводом, председник ветерана тврди да имају апсолутну подршку свих политичких опција које је овај скуп ујединио.

Народни посланик из Бујановца Ненад Митровић каже, за „Новости“, да није изненађен најављеним перформансом Албанаца, који користе сваки 28. новембар како би пласирали неку политичку замисао.

– Ово је још једна у низу политичких провокација којој је циљ да изазове нестабилност у општинама на југу Србије. Сваке године је на тим скуповима све мање људи. Током 2004. године на улицама су биле хиљаде Албанаца, а сада је тај број много мањи и обележавање се своди на домове културе.

Према првим најавама, скуп у Прешеву се организује под слоганом „Доста више, Долина тражи решење“, а подржава га и Исламска заједница ове општине. Почетак протеста је заказан за 11 часова. Очекује се да се прочитају захтеви који се истовремено упућују и државним и међународним институцијама.

Удружење ветерана ОВПБМ постоји од 2004. године. Оно је организатор манифестације „Дани капетана Лешија“, када се одаје почаст убијеном команданту терористичке ОВПБМ Ризвану Ћазимију.

Прочитај још: Дани крвника у сред Србије (Дани звери- комаданта Лешија)

Шта каже закон

Истакнуте заставе Албаније на некој од зграда локалних самоуправа на југу Србије, протеклих година био је обавезан „декор“ за 28. новембар. Према Закону о заштити права и слободи националних мањина, међутим, припадници мањина имају право избора и употребе националних симбола и знамења, али они „не могу бити идентични са симболом и знамењем друге државе“. За непоштовање ове одлуке прописане су новчане казне од 500.000 до два милиона динара за правно лице.

Извор: Новости


  • 168
    Shares

Напиши коментар