САНУ данас обележава 178 година постојања


Српска академија наука и уметности (САНУ) данас свечано обележава свој дан – 178 година постојања.  Указом кнеза Михајла 19. новембра 1841. године формирано је Друштво српске словесности на предлог два великана, Јована Стерије Поповића и Атанасија Николића.

Председник САНУ проф. Владимир Костић рекао је за РТС да институција на чијем је челу има континуитет од 178 година и да дубоко верује да у култури лежи решење за оно што би назвао „српским питањем“.

„Пошто је ово година посвећена Слободану Јовановићу једна од његових реченица је ‘култура је оно што ће нам помоћи да преживимо све ове политичке и историјске околности’. У култури, у коју мало верујемо, лежи решење за оно, што бих условно назвао, српским питањем“, рекао је Костић.

Он је нагласио да ово није важан датум само за Српску академију наука и уметности, већ да је то датум једног доживљаја државности и друштва који су велики људи у прошлости имали и на „чија рамена ми покушавамо да се пењемо“.

Упитан које је место науке у нашој култури Костић је рекао да је наука у Србији осуђена на животарење, али да постоји парадокс који људи треба да знају.

„Годинама смо ми, међу прве две, три земље у свету које имају изванредан научни допринос упркос малим финансијским улагањима. Ове године смо трећи, после Британије и Финске, Србија је на трећем месту. Ја то не волим да кажем пред људима из извршне власти, јер ће они стећи утисак да није неопходно улагати, јер имате добре успехе“, нагласио је он.

Држава ће, како је рекао, уколико жели друштво знања, морати да издваја више новца него раније, али и да мора да се разбије нека врста изолације, да мора да се комуницира са светом, да долазе људи из иностранства, али и наши да иду у иностранство.

„Морамо функционисати као део света, део научних мрежа. Ту се праве напори. Није једноставно. Постоји нешто што бих назвао научним капитализмом или научним неоколонијализмом, али Србија је осуђена на то да изађе на научно тржиште, да изађе на двобоје где ће наши људи доказивати да им је место у светској науци“, навео је он.

Додаје и да нисмо толико успешни колико желимо сами да прикажемо и да сматра да се понекад ствара лажни утисак, али да је наука боља него што заслужујемо.

Извор: РТВ


Напиши коментар