Случај „Краш“ или пример економског шовинизма


На продају хрватског „Краша“ је и дефинитивно стављена тачка, због чега је српски бизнисмен Небојша Шарановицћ осетио сву горчину хрватских слаткиша.

Мали акционари „Краша“ су своје акције продали тамошњој „Месној индустрији брацће Пивац“ упркос томе што су за акцију добили 190 куна мање него што је нудио српски бизнисмен и његова компанија „Капа стар лимитед“ са седиштем на Кипру.

Купопродајни уговор којим је компанија брацће Пивац постала вецћински власник „Краша“ одмах је оверен, а тиме и недвосмислен став комшија да између Хрватске и Србије не признају двосмерну улицу када су бизнис и инвестиције у питању. У Хрватској и даље ништа српско није добродошло, пише Спутњик.

Шарановицћ ће тако са нешто више од 25 одсто акција „Краша“ бити мањински акционар, а браћа Пивац су са купљених 18,4 одсто акција досегли 52 одсто компаније и постали већински власник познатог хрватског бренда.

– Били смо упозорени да Месна индустрија Браће Пивац и Краш ЕСОП синхронизовано делују тако да овакав развој догађаја у потпуности потврђује таква нагађања, а сада је то и службено потврђено потписом уговора – био је Шарановиц́ев кратак коментар.

Није вредело то што је за акцију нудио 1.050 куна, за разлику од 860, колико су на крају платила браћа Пивац, али ни Шарановићева уверавања изнета само три дана раније да не планира да „Краш“ сели у Србију.

Коментаришући овакав исход, професор на Београдској банкарској академији Божо Драшковић каже за Спутњик да се, у суштини, ништа није променило у односу на досадашњу праксу Хрватске која се може окарактерисати као економски национализам.

– Канали ка инвестирању су једносмерно отворени када је реч о односима између Србије и Хрватске из правца Хрватске ка Србији, али су затворени из правца Србије, или српских компанија, или власника из Србије ка Хрватској, па и Словенији. Напросто, то тако функционише већ деценијама – подсећа овај економиста.

Док Србија држи отворено тржиште према тим земљама бивше Југославије, оне имају директне или индиректне мере којима спречавају доток непожељног капитала, каже он.

У случају „Краша“, Хрватска ту компанију доживљава као национални бренд са дугом традицијом, који добро послује.

– Да је било супротно, „Краш“ више не би био хрватска компанија, а профити који се остварују били би трансферисани власницима у другој земљи. Према томе, у овом случају се ради о класичном потезу економског национализма – недвосмислен је Драшковић.

Опште је познато да су се досад као боси по трњу провели они малобројни бизнисмени из Србије који су покушали да инвестирају у Хрватској. Случај „Краш“ је потврда да, највероватније, помака неће бити ни у наредној деценији и да једносмерна улица и даље остаје, закључује Спутњик.

Извор: vesti-online


  • 1
    Share

Напиши коментар