Срђа Трифковић: Србија има модел за реинтеграцију Косова и Метохије у уставни поредак Србије


Србија има готов модел како би требао да изгледа процес реинтеграције Kосова и Метохије у уставни и законски поредак Србије, поручио је проф. др Срђа Трифковић гостујући у емисији „Ћирилица“.

– Србија треба да има стратегију реинтеграције Kосова и Метохије у легални и уставни поредак Републике Србије, при чему Хрватска треба да буде модел. Пошто је ЕУ прогласила Хрватску чистом као суза, и пошто је Хашки трибунал одлучио да тамо није почињен ниједан ратни злочин, тиме Србија има готов модел како треба да изгледа процес реинтеграције Kосова у уставни и законски поредак ове државе – поручио је Трифковић мислећи на акцију „Олуја“ и додао да је такав модел могућ јер се геополитичке околности мењају, а интересантно је да га ни Јелена Милић, која је позната по прекидању саговорника у емисији, у том тренутку није прекинула.

Kако каже проф. Трифковић, постоје два разлога зашто Србија никада неће ући у ЕУ. Први је културолошки одијум који кључне земље осећају према тзв. Западном Балкану, а други је институционални оквир Лисабонског споразума, јер он не може бити промењен због несагласности унутар ЕУ.

Гостујући на „Хепи“ телевизији, проф. Трифковић је подвукао да нема никаквог коперниканског преокрета у односу Америке према косовском проблему.

– Ја бих нагласио да је Метју Палмер именовао Милорада Додика као кључну претњу функционалности БИХ, након што је странка Демократске акције у свом званичном програму вратила се у време Алије Изетбеговића из 1991. године која је проузроковала рат. Он није поменуо начин како бошњачки политички естаблишмент рекреира рат – истиче проф. Трифковић.

Извор: Искра


Напиши коментар