Столар Миле проглашен хуманистом године од српске дијаспоре у Нјујорку


Столар Миле са столицама које израђује и поклања деци. Фото: Новиглас

Милорад Јурковић из Беочина познатији као столар Миле, добио је награду „Хуманиста године“ од српске дијаспоре у Нјујорку.

Награда је додељена у Нјујорку на гала вечери, али Миле није присуствовао свечаности јер је, како каже за 021, желео да се новац намењен за његово путовање и смештај, усмери за лечење болесне деце.

„Кад сам срачунао колико кошта карта до Америке и смештај за десет дана рекао сам им да је тај трошак беспотребан. Свако би волео да види Нјујорк, али мислим да је паметније да се тај новац неком детету уплати, јер зашто бих ја своје очи наслађивао док друге сузе, ја то не могу да радим, за мене то није победа„, објашњава он.

Наводи и да на овај поступак не би требало да се гледа као на велики гест или нешто необично, зато што ће се увек одрећи ствари које му нису преко потребне да помогне онима који су мање срећни.

„Толико сам дуго у овоме да сам се толико ствари нагледао и чини ми се да је болесне деце све више. Сви ти апели за помоћ су постали јако потресни и тешки, а ја сам такав човек да не могу да поднесем да радим нешто а да нисам некоме помогао – да ја једем, а да је други гладан, то по мени не иде„, прича Миле.

Столар Миле: „Па има ли веће награде за мене од ових осмеха“. Фото: Фејсбук/Столар Миле

Уместо да говори са бине у Нјујорку, присутнима на гала вечери Миле се захвалио на награди путем видео линка.

Подсетимо, столар Миле већ годинама израђује столице за храњење беба породицима које не могу да их приуште.

Већ у првих шест месеци од како је започео са овом акцијом израдио је и поклонио више од 200 столица за малишане. То је било 2015. године. Данас је његов допринос немерљив. Док се родитељи више обрадују столицама за храњење из практичних разлога, осмех на лицима малишана најчешће изазивају уникатне дрвене играчке које Миле такође прави и поклања.

Поред коришћења свог заната за помоћ породицама са децом, овај човек великог срца путем друштвених мрежа често покреће акције за прикупљање потрепштина самохраним мајкама, болесној деци и свима који су у тешкој ситуацији.

Интернет страна Милорада Јурковића, познатог као Столар Миле: http://www.stolarmile.com/

Ауторка: Драгана Прица Ковачевић
Извор: Искра


  • 143
    Shares

Напиши коментар