Хрватска фарса: Обустављен поступак против разбијача ћириличних плоча, био неурачунљив!


Хрватски „“неорачињиви“ обрачун са ћирилицом на таблама

Против хрватског ветерана Маријана Живковића обустављен је поновљени судски поступак због разбијања ћириличних натписа на градским институцијама у Вуковару.

Накнадним вештачењем утврђено да је у тренутку извршења кривичног дела наводно био неурачунљив.

То је након шест година суђења и пет дана уочи заказаног рочишта, саопштио Живковићев адвокат, пренела је загребачка Н1 тв.

Наводи се да је Општинско државно тужилаштво поступак обуставило након спроведеног новог психијатријског вештачења у поновљеном поступку.

Вештачење је, како се наводи, потврдило резултате претходног вештачења у овом случају, а по којем је Маријан Живковић у време почињења дела био неурачунљив.

„Тиме је расправа постала беспредметна, а Маријан Живковић је слободан човек“, изјавио је његов адвокат Емил Митровски.

Митровски тврди да је Живковић у тренутку почињења дела био, како каже, „понесен емоцијама масе и није могао да управља својим поступцима те да се у случајевима у којима вештаци то утврде уобичајено више не расправља о меритуму“.

Живковић сматра да је „правда победила“, а Савет за бранитеље Вуковарско-сремске жупаније затражио је раније обуставу поступка против вуковарског бранитеља и оца двојице синова погинулих у Домовинском рату Маријана Живковића јер је, како сматрају, реч о „противуставном и противзаконитом судском прогону“.

Против Живковића је вођен поновљени поступак због разбијања ћириличних плоча на згради Полицијске управе у Вуковару у септембру 2013.

Вуковарски ветерани сматрали су да су двојезичне плоче на градским институцијама постављане противправно, те да је тадашњи премијер Зоран Милановић то дозволио упркос упозорењима ветерана не само из тог, већ И из других градова широм Хрватске.

Током првог и накнадног суђења као главни адут у корист Живковића је истицано да је он хрватски бранитељ и отац двојице синова „које су убили српски, црногорски и ЈНА агресори“.

Тражена је обустава судског поступка, суспензија свих оптужби и исплата накнаде због „претрпљених понижења, стреса, душевних боли и финансијских трошкова током суђења“.

Такође, Савет је тражио и ретроактивно поништење тридесетак таквих пресуда изречених хрватским ветеранима који су осуђени за, како се наводи, „непостојеће прекршајно и кривично дело“.

Коментар Магацин-а, односно цитат Јована Дучића: „Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде.“

Извор: Б92


  • 1
    Share

Напиши коментар