Бејби-бум у српским породилиштима на КиМ: На прагу Нове године рођено скоро 900 беба


У породилиштима у Косовској Митровици, Пасјану и Грачаници, која функционишу у систему Републике Србије, рођено је око 900 беба.

Од почетка 2019. године до данас у породилиштима на Косову која функционишу по систему Републике Србије рођено је укупно 898 беба, пише „КосСев“.

У Косовској Митровици од почетка године до јуче поподне рођено је 504 здравих беба. У Грачаници ове године је на свијет дошло 258 здравих дјечака и дјевојчица. У Пасјану је по ријечима љекара до данас рођено 136 здравих беба.

„Од почетка 2019. годне до данас рођено је 136 беба. У претходној години рођена је 141 беба, међутим, остало је скоро недељу дана до Нове године, па се надамо да ћемо надмашити ту бројку“, рекао је главни медицински техничар у Здравственом центру Гњилане, Сретен Трајковић и додао да је стручни тим љекара обавио 62 царска реза и 74 природна порођаја.

Двадесетпетогодишња Маја Стевић из Грнчара код Клокота истиче да је задовољна третманом који добија на одјељењу гинекологије у Пасјану.

„Овдје сам због одржавања трудноће, у тринаестој сам недјељи, дошло је до неких малих проблема, али је сада све у реду, услуга је одлична“, рекла је будућа млада мама.

Огроман значај нове болнице у Пасјану

Болница у Пасјану која је отворена 2015. године од великог је значаја за становнике јужно од Ибра, јер више не морају да одлазе у неке од градова Централне Србије на лијечење. Отварање гинеколошког одјељења утицало је и на подизање свијести жена о превенцији. У болничкој чекаоници затекли смо неколико жена које су дошле на редован преглед.

„Много значи када имаш гдје да одеш на преглед, овдје је ближе, раније смо одлазили до Грачанице или Врања“, изјавила је тридесетседмогодишња Анкица Димић из Могиле, села у витинском крају.

„Задовољна сам, има стручних љекара, доста је скупље било раније док одемо до Врања. Два дјетета су ми тамо рођена, да је имало овдје породилиште, све би било много лакше. Сада је много боље, ближе нам је, овдје ми је у селу“, каже четрдестдвогодишња Десанка Миленковић из Пасјана.

Поред порођаја на овом одељењу се врше и комплексне операције из области гинекологије, па се често овде могу затећи пацијенткиње које долазе из централне Србије.

Срушене су националне баријере тако да и пацијенткиње албанске националности у овој установи добијају адекватно лијечење.

На почетку није било лако стећи поверење пацијената.

„Ја сам ту од самог почетка, од отварања 2015. Онај почетак и ово данас не може да се упореди. Почетак је био јако тежак, међутим временом се све то ускладило и сада имамо феноменалне услове за рад“, истиче Трајковић.

Изазов да се опроба у струци за коју се школовала добила је баш овде докторка Марина Јовановић, гинеколог.

„Мени је био сан док сам била на специјализацији и када се вратим – да радим у болници, а не у некој амбуланти, јер рад у болници не подразумијева само гинеколошке прегледе, прегледе ултразвучним апаратом, ту превентивну медицину, већ подразумијева и сам улазак у салу, порођаје, царске резове, затим и друге врсте операција које ми сада, захваљујући љекарима који долазе са стране и обучавају нас, радимо овдје у Пасјану“, рекла је Јовановићева уз напомену да могу да парирају другим већим установама.

Почетак рада и прве порођаје већина запослених емотивно доживљава.

Функционисали су као породица, а циљ је био поново оживети рађање дјеце у Косовском Поморављу, после немира 1999. године.

“За прве порођаје имали смо утисак као да су то нама најближи, као да су у питању прве комшије, рођаци, пријатељи, те жене су биле саставни дио нашег живота. Пратили смо их од првог до посљедњег дана. Бринули смо око бебица и што се тиче хране, памперс пелена, гледали смо да на сваки могући начин помогнемо, као и сада”, сјећа се докторка Марина првих радних дана у породилишту.

“Када је прва беба рођена овдје, ми смо се радовали. Лично ја сам имао такав осјећај као када су се моја дјеца рађала. Од портира, гинеколога, цјелокупног особља, сви смо били срећни, буквално смо частили због тог првог порођаја”, присјећа се Трајковић, човјек који је у овој установи од првог дана оснивања.

Болница у Пасјану смјештена је у дијелу изван села, близу пута који води према Прешеву. Пасјане је српско село које броји око 2.500 становника, а поред болнице овдје су смештене три школе – “Гимназија”, “Медицинска” и основна школа “Миладин Поповић”, општина “Партеш” и “Пошта Србије”.

Извор: ИН4С


  • 133
    Shares

Напиши коментар