Благоје Јововић добио улицу у Београду


Мурал посвећен хероју Благоју Јововићу

Комисија за споменике и називе тргова и улица предложила је да Загорска улица у општини Земун понесе име хероја Благоја Јововића

Комисијa за споменике и називе тргова и улица Скупштине града јуче је усвојила иницијативу заменика градоначелника Горана Весића у својству грађанина да једна улица у Београду понесе име Благоја Јововића.

У образложењу иницијативе прецизира се да је Благоје Јововић 10. априла 1957. године извршио атентат на озлоглашеног челника усташке Независне државе Хрватске Анту Павелића. То се десило на дан када су усташе у Аргентини славиле дан оснивања своје нацистичке државе, тзв. Независне државе Хрватске, творевине која је у Другом светском рату извршила један од највећих и најтежих геноцида на свету, а чији је један од оснивача био управо Павелић.

„Као херој српског народа, Благоје Јововић извршио је атентат на највећег злотвора у српској историји, усташког поглавника Анту Павелића. Стотине хиљада Срба убијено је на најмонструозније начине од стране Павелићевих усташа у НДХ. Овај зликовац основао је у Јасеновцу и логор за српску децу, као и логоре не само за Србе, већ и за Роме, Јевреје, муслимане и антифашисте”, објаснио је Весић.

Он наводи да се нада да ће овај предлог наићи на одобравање јавности и да се неће наћи неки српски историчари који ће нас убеђивати да Јововић, који је извршио атентат на једног од највећих ратних злочинаца које историја памти, није херој.

„Благоје Јововић преминуо је 2. јуна 1999. године. Двадесет година касније, с временске и историјске дистанце, сматрам да је време да се Београд и Србија одуже Јововићу те да добије улицу у Београду”, наводи Весић.

Прочитај још: Благоје Јововић – српски херој

Извор:  Политика, Нови Стандард


  • 144
    Shares

Напиши коментар