Влада Црне Горе озваничила антисрбизам законом


Гласовима владајуће коалиције ДПС, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и албанских партија, СД, као и СДП, усвојен је Закон о слободи вероисповести.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да је Закон о слободи вероисповести, који је рано јутрос усвојен, дискриминаторски и неуставан.

Та митрополија је такође оценила и да је црногорска власт, одбијањем амандмана МЦП, потврдила сумње да се закон доноси да би се „приступило отимачини имовине православне цркве“.

МЦП је у саопштењу навела да су парламент и влада одбили три амандмана које је МЦП предложила преко посланика Демократског фронта, а који су, како оцењују, представљали „часни излаз за све у овој нечасној работи“, чиме су у суштини одбили да се о својинско-правним односима расправља пред судовима земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије.

„На тај начин су јасно потврдјене сумње наше Цркве да се овај Закон, пре и изнад свега, доноси, не да би се обезбедила слобода вере већ да би се приступило отимачини имовине Православне Цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао председник те партије и председник Црне Горе – стварању/“обнови“ нове, државне, подобне и послушне режиму „аутокефалне Црногорске Православне Цркве“, наводи МЦП.

Истиче се да сву одговорност за последице доношења таквог Закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе, која га је предложила, и Мило Ђукановић, председник Црне Горе.

Тим су, а нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм земље, изазване нечувене деобе и мржња и Црна Гора уведена у ситуацију која никоме не може донети добро, оцењује МЦП.

„Захваљујући овоме, православни верници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји“, наводи се у саопштењу.

Скупштина Црне Горе усвојила је рано јутрос, око 2.30 сати, Закон о слободи вероисповести. За Закон је гласало 45 посланика, није било гласова против нити уздржаних, а усвајању нису присуствовали посланици Демократског фронта који су приведени након инцидента у скупштинској сали.

Наиме, након што је усвојен закон у начелу и након што је одбијен први амандман ДФ-а, седница парламента је прекинута због инцидента до кога је дошло када је посланик ДФ-а насрнуо на председника Скупштине Ивана Брајовића и разбио кутију са микрофоном.

Након тога у салу је ушло обезбеђење са гас маскама на лицу, а затим је уследила свадја током које је посланик ДФ-а Милун Зоговић флашом погодио посланика СДП Ранка Кривокапића, а један од посланика те странке покушао да активира петарду или сузавац.

Сви посланици су ухапшени и у два полицијска аутомобила пребачени у Центар за безбедност.

Седница је настављена а председник скупштине Иван Брајовић рекао је да је посланицима ДФ-а изрекао меру удаљења са седнице која важи наредних 15 дана.

Како се наводи, осим 18 посланика ДФ-а ухапшене су још четири особе.

Верници се заветовали на чување српских светиња у Црној Гори

Епископ будимљанско-никшички Јоаникије, у петак после два сата дао је благослов да се са свих блокираних путева у Црној Гори склоне верници који су на тај начин протестовали против усвајања Закона о слободи вероисповести.

Истовремено, владика се захвалио грађанима на бризи и љубави према својој вери и Цркви, а неколико хиљада људи окупљених на блокираним улицама Подгорице потом је отишло у храм Васкрсења Христовог у Подгорици, где су се помолили и упалили свеће „за све оне који су подигли руку за усвајање Закона о слободи вероисповести, чиме су сахранили Скупштину у којој се то десило“, и истакли да је тај закон већ сахрањен.

Верници су се заветовали на иснивањw одбора за чување српских светиња у Црној Гори.

Извор: Б92. Новости


Напиши коментар