Гвоздени пук – чињенице које треба знати о најодликованијој је јединици српске војске


Застава Гвозденог пука која никад није пала непријатељу у руке

Чувени Гвоздени пук, званичног назива Други пешадијски пук првог позива „Књаз Михаило“, најодликованија је јединица у историји српске војске. Борећи се од 1912. до 1918. године у два балканска и Првом светском рату, остварили су невероватне подвиге.

Ово су чињенице које свакако треба знати о храбрим војницима ове јединице.

У питању је најодликованија јединица у историји српске војске, пуног назива „Други пешадијски пук првог позива Књаз Михаило“. Мобилисан у Топличком крају од 1912. до 1918. остварио је нестварне подвиге борећи се у два балканска и Првом светском рату.

Из Прокупља је 1912. кренуло око 4.500 младића, али их је свега неколико стотина дочекало 1918.

Прочитај још: Какав пук? Страшан пук!

У Првом балканском рату, за ослобођење Старе Србије и Косова и Метохије од Османлија пук је учествовао у четири битке, почев од Кумановске. Већ следеће, 1913. Други пешадијски пук у рату са Бугарима од непријатеља добија надимак „Гвоздени“, због јунаштва на Брегалници.

Солунски фронт

1914. Гвоздени пук је чинио ударни део српске војске у борбама на Церу, учествујући потом и у биткама на Дрини, као и Колубарској. У зиму 1915. чувао је одступницу осталој војсци и народу, спречавајући Бугаре да опкољавањем окончају српско повлачење.

Прочитај још: Заробљени Бугарски официр о Гвозденом пуку

После албанске голготе, учествовао је на Солунском фронту где је 1918. са остатком војске извршио пробој. У Гвозденом пуку су се, поред осталих, бориле и две хероине, Милунка Савић и Иркиња Флора Сендс.

Прочитај још: Како је Гвоздени пук зауставио Бана Јелачића

Чак 225 војника Гвозденог пука је добило највеће одликовање, Карађорђеву звезду са мачевима. У пуку је било и 566 војника одликованих Златном, те 426 Сребрном медаљом за храброст.

Прочитај још: Тражићемо ми Гвоздени пук

Извор: ИН4С


  • 318
    Shares

Напиши коментар