Електромрежа Косова се одваја од Електромреже Србије


Косовска електромрежа (КОСТТ) потписала је са Оператором преносног система (ОСТ) споразум о успостављању косовског енергетског регулаторног блока у Тирани.

Тиме се, како се оцењује, отвара пут одвајању од Електромреже Србије (ЕМС).

Нови АК Блок радиће као регулаторни блок који се састоји од две регулаторне зоне КОСТТ-а и ОСТ-а, а предвиђено је да олакша рад два електроенергетска система, технички и економски, саопштио је КОСТТ на свом сајту.

Споразум је потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електрицне енергије (ЕНТСО), а представља предуслов за независно деловање КОСТТ, додаје се у саопштењу.

Његово ступање на снагу очекује се у априлу 2020. године после потписивања и започињања спровођења новог Споразума о прикључењу између КОСТТ и ЕНТСО, преноси Б 92.

Поводом потписивања споразума, извршни директор КОСТТ-а Иљир Шаља нагласио је да је ово историјски споразум за КОСТТ, јер ће он значити излазак КОСТТ-а из регулаторног подручја Србије (ЕМС).

„Потписивањем овог споразума са ОСТ-ом и почетком његове примене у априлу 2020. године, дефинитивно смо изашли испод кишобрана српског Регулаторног подручја за ЕМС и постајемо део Регулаторног блока са ОПС Албаније“, рекао је Шаља.

На вест о потписивању Споразума о успостављању косовског енергетског регулаторног блока у Тирани између Косовске електромреже (КОСТТ) и албанског Оператора преносног система (ОСТ) реаговао је Београд.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је Србија власник и градитељ електромрежа на Косову и Метохији, о чему има небројано доказа и да енергетска велика Албанија никада неће постојати.

„Енергетска велика Албанија постоји само у фашистичким сновима појединих политичара у Приштини. Ангажманом ЕМС-а, ЕПС-а и ресорно надлежних институција, претходних година спречавано је и спречено чланство приштинског оператера који илегално користи део наше мреже на КиМ у ЕНТСОЕ, а најаве стварања енергетске велике Албаније откривају право шовинистичко лице приштинске политике“, саопштио је Ђурић.

Извор: sputniknews


Напиши коментар