Загреб: „Пуповцу, нека, нека, усташки те логор чека“


У Загребу су уништена још два џамбо ћирилична плаката предсједничких кандидата с именом Колинде Грабар-Китаровић и њеним слоганом, на загребачком Житњаку, и именом и слоганом у предсједничкој кампањи Мирослава Шкоре, у кварту Кнежија.

Плакате с ликовима троје предсједничких кандидата, Колинде Грабар-Китаровић, Зорана Милановић и Мирослава Шкоре и њиховим слоганима на ћирилици организовало је Српско народно вијеће у оквиру кампање „Да се боље разумијемо“ и скидања стигме са српског језика и ћириличног писма.

На Славонској авенији, на загребачком Житњаку, уништен је још један ћирилични плакат с именом предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и слоганом “Предсједница. Јер Хрватска зна“, написанима на ћирилици.

Непознати починилац додао је име Милорада Пуповца и цртеж вјешала, што је још један отворени позив на линч и пријетња убиством предсједника СДСС-а и посланика у хрватском сабору, пише хрватски портал Новости.

Из Сплита је у суботу, 7. Децембра, стигла фотографија уништеног ћириличног плаката на којем се налазило име Мирослава Шкоре и његов слоган „Сад ил’ никада“. Непознати починилац прво су бијелом бојом окречили цијели плакат, а затим су оставили поруке садржаја „Милораде, нека, нека, усташки те логор чека“, „Повампирене усташе“, „Убиј Србина“.

На сусједном плакату, који није СНВ-ов, написали су „Маxови месари“, „Само крви четника из Книна“, „Србе на врбе“ и „Је*емо вам мајку српску“. У Ријеци је, пак, пребрисан сав садржај написан на ћирилици.

Исти мрзилачки садржај, као овај са плаката Колинде Грабар-Китаровић на Житањаку, и рекло би се – исти потпис, посљедњих неколико дана кружи главним градом.

Графите постављене у Загребу у петак је осудио Томислав Жигманов, предсједник Демократског савеза Хрвата у Војводини.

„Синоћ сам у телефонском разговору с колегом Милорадом Пуповцем најоштрије осудио најновије пријетње упућене њему као политичком прваку Срба у Хрватској те му пружио пуну подршку и исказао солидарност. Увијек морамо бити на страни правде и хуманости“, написао је Жигманов на Тwиттеру.

Извор: Независне


  • 4
    Shares

Напиши коментар