Кустурица: Због тржишног ефекта режисери данас губе функцију


Тринаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, а овогодишњи фестивал биће посвећен режисерима.

На конференцији за новинаре у Министарству културе, режисер Емир Кустурица рекао је да је ауторство пре тридесетак година било најзначајније што се дешава и да је било органско а да режисери данас губе функцију.

„Живимо у друштву спектакла, у блату друштва, затровани Холивудом. Због тржишног ефекта, режисери данас губе функцију, те је овај Кустендорф посвећен њима“, рекао је Кустурица.

Такмичарски програм састојаће се од 21 филма домаћих и иностраних аутора. Биће приказано 17 краткометражних и четири документарна филма. На конкурс је пристигло 722 филма, а изабрани су они који се издвајају по стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет.

Министар културе и информисања Владимир Вукосављевић је изјавио да мало који филмски фестивал има културолошки значај као Кустендорф.

„Фестивал представља највредније што филмска уметност са собом носи, као и снажан пандан комерцијалним филмовима“, рекао је он.

Извор: Б92


Напиши коментар