Милош Ковић: Време је да српски народ престане да гледа на себе очима Енглеза, Немаца и Француза


Милош Ковић (Фото: ИН4С)

Српски историчар Милош Ковић поручио је на предавању у Епархијском центру у Бијељини да је дошло време да се српски народ ослободи од западне парадигме и да престане да гледа на себе очима Енглеза, Нијемаца и Француза, да се сагледа као заветни народ чије је утемељење Српска православна црква.

Говорећи о теми „Црква као чувар историјске и националне свести“, Ковић је рекао да је српски народ, какав је уобличила СПЦ, био заједница вере, или заветна заједница.

– На овој генерацији и генерацији наше деце и унука је да се обнови заветна идеја ослобођења и уједињења српског народа, који је издељен и између којег су повучене крваве границе, против његове воље – оцијенио је Ковић.

Он је поручио да српски народ нема више времена за идентитетске експерименте, ни да се колеба у својој сржи, наводећи да то мора бити српски и православни идентитет.

Излагање Милоша ковића је део циклуса предавања која уочи Божића организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске по благослову Његовог преосвештенства епископа Фотија.

Извор: Искра


  • 117
    Shares

Напиши коментар