Млади Златиборци „штапом и канапом“ направили хорор филм базиран на народним веровањима


Фото: РИНА

Два храбра момка из Чајетине, Давид и Ђорђе, наоружани стваралачким ентузујазмом решили направе хорор филм базиран на народним веровањима златиборског краја.

„Свако село има своју причу која се преносила са колена на колено. То нам је била окосница од које смо кренули“, изјавио је сценариста Ђорђе Живовић и открива појединости из филма.

„Радња се базира на две породичне трагедије и три временска интервала. Реч је о типично српској породици која је живела на селу под Турцима, домаћин је сарађивао са непријатељем стога су хајдуци побили целу породицу, али су изгубили из вида да су тад настрадале и три невине кћерке. Радња се затим пребацује у садашњост где потомци хајдука испаштају због грехова својих предака“, испричао је Ђорђе за РИНУ.

Идеја за настанак домаћег хорор филма „Иза затворених врата“ настала је 2013. године када је снимљен први део, како ствараоци кажу – уз помоћ штапа и канапа. Снимање другог, дугометражног дела започело је 2016. године, а режисер Давид Колаковић само због тога, подигао је чак и кредит.

„Ми смо доказ да кад је добар тим и добра прича, пројекат може бити остварен без обзира на све потешкоће. Филм и има тежину, зато што смо у њега уложили много труда, рада и сналазили смо се на све начине“, изјавио је Давид.

У филму је учествовало 30 глумаца, од чега су три била професионална из Народног позоришта у Ужицу. Током снимања, које је трајало око 2,5 године све што је могло поћи наопако овај млади тим као да није заобилазило.

„Дуго смо снимали на Семењеву где је дебели минус ледио све пред собом, па тако и нашу опрему. Залеђен нам је био кран, али и камера на којој се дугме од хладноће укочило, па је снимала 24 сата пошто није могла да се изгаси. Камион са коњима нам је слетео са пута, једва смо их извукли, а за снимање ратне сцене схватили смо да немамо крв, па смо заклали овцу коју су нам дали сељаци. Кад је снимање филма завршено схватили смо са каквим изазовом смо се заправо ухватили у коштац и колико је заиста било тешко, али битно је да смо успели“, каже Давид.

Филм ових златиборских ентузијатста на фестивалу српске фантастике, награђен је Пирамидом и тако су однели победу над филмовима који су снимани са много већим будзетом. Три пута приказан је пред публиком у Чајетини где је изазвао опште одушевљенње, тако да су ови младићи дефинитиван доказ да кад нешто довољно желите – то можете и да остварите.

Извор: Б92


Напиши коментар