Објављени тајни документ о распаду СФРЈ и умешаности САД и данашње Ал Каиде

Алија Изетбеговић са припадницима батаљона „Ел Муџахедин“

Швајцарска обавештајна служба објавила документ у којем наводи да су САД у рату у Југославији користиле паравојне снаге из којих је настала Ал Каида.

Како преносе „Вечерње новости“, САД су у рату у бившој Југославији користиле исте оне паравојне снаге уз помоћ којих су претходно ратовале против Совјетског Савеза у Авганистану.

Те снаге ће касније понети име исламистичке терористичке мреже Ал Каиде, а на истим темељима су се касније развиле и остале терористичке организације милитантних муслимана, као што је Исламска држава, наводи се у документима швајцарске службе за које београдски дневник каже да су управо доспели на светло дана.

У документима се наводи да су политичка и медијска пропаганда, који су служили као оквир за распарчавање бивше Југославије, у међувремену добро истражени.

Оно што ситуацију разликује од, рецимо, рата у Ираку, јесте чињеница да бројни медији и коментатори до данас настоје да одбране тадашње званичне верзије о околностима под којима се одвијао рат у бившој Југославији.

На истом “задатку”… некадашњи саветник за националну безбедност америчког председника Џимија Картера Збигњев Бжежински и Осама Бин Ладен, Пакистан, 1980. година

У документима се, између осталог, подсећа и на случај масакра на сарајевској пијаци „Маркале“, за који су првобитно биле оптужене снаге босанских Срба, док су касније у том, као и у неким наредним случајевима, официри мисије УН у Босни закључили да су злочин највероватније спровеле босанске војне снаге према сопственом становништву.

Швајцарци, како преносе „Новости“, указују на то да се у ратној стратегији овај захват назива „нападом под лажном заставом“.

У документима се наводи списак пропагандних примера, којима су медији стварали оквир за рат у Југославији и којима су дубоко утицали на јавно мњење о суштини и карактеру тог сукоба.

У документима се под таквим примерима помињу „српски логор смрти Трнопоље“, „Маркале“, као и Сребреница, за коју се наводи да је „најтужнији врхунац рата у Босни“.

Извор: Б92

  • 476
    Shares

Напиши коментар