Поново постоје чувене бригаде 63. падобранска и 72. специјална


Фото: Министарство одбране

Министарство одбране донело је одлуку о поновном формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјална дејства у оквиру Војске Србије.

Министар одбране Александар Вулин је на свачности у панчевачкој касарни „Растко Немањић“, одржаној у суботу, рекао да се тиме испуњава наређење председника Србије Александра Вучића, чија је порука, како каже, да што Војска Србије буде била јача и силнија, то ће и мир бити дуготрајнији и сигурнији.

„Данас исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада“, рекао је Вулин у Панчеву.

Обраћајући се припадницима бригада, чији ће процес формирања бити довршен у наредном периоду, министар одбране је истакао да би „само незахвалан народ и само би неслободна војска, којом командују странци, одлучила да изгуби имена славне 72. и славне 63. бригаде и да их баци у прошлост, сакрије их, умањи и заборави“.

Генерал Милан Мојсиловић нагласио је да му је посебно драго што као начелник Генералштаба има ту част да честита почетак формирања 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције.

„Одлука о формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције од садашње Специјалне бригаде донета је како би се повећала брзина реаговања, поједноставио ланац командовања и с успехом одговорило и супротставило савременим изазовима, ризицима и претњама који су условили потребу да се свестрано и аналитички размотре место, улога и задаци специјалних јединица у времену испред нас“, рекао је начелник Генералштаба и додао да се у Војску Србије враћају јединице са славном ратничком традицијом чиме ће бити „исправљена историјска неправда“ када су те јединице биле укинуте.

Он је додао да се Специјална бригада опрема најсавременијим наоружањем и војном опремом и да ће се тако наставити и у наредном периоду.

Команда 63. падобранске бригаде биће у Нишу, док ће 72. бригада остати на својој старој адреси у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Ове јединице су 2006. године кадровски смањене, спуштене на ниво батаљона и сједињене у једну – Специјалну бригаду.

Извор: Н1


Напиши коментар