Русија обиљежава Дан хероја Отаџбине: Ура!

У Руској Федерацији данас се обиљежава Дан хероја Отаџбине. На данашњи дан 1769. године Јекатерина Друга је утврдила орден Светог Георгија Побједоносца – додјељиван ратницима који су се одликовали храброшћу у боју, а у чији значај смо се могли убиједити и читајући руске класике, прије свих Толстоја и Шолохова.

Све до 1917. године у Русији се тај дан славио као празник каваљера Светог Георгија, да би након догађаја који су услиједили након 1917. празник, као и орден, били укинути.

Статус највише војне награде враћен је ордену 2000. године, а од 2007. године указом предсједника Русије враћен је и сам празник.

Обнављање традиције прослављања Дана хероја не представља само исказивање захвалности јуначким прецима, већ и признања Херојима Совјетског Савеза, Херојима Руске Федерације, каваљерима ордена Светог Георгија и ордена Славе.

До данашњег дана више од 1000 људи заслужили су звање Хероја СССР или Русије.

Ово звање не добија се искључиво за војне заслуге. Лариса Јевгенјева Лазутина добила је ову ласкаву титулу захваљујући величанственим спортским достигнућима. На ЗОИ 1998. Лариса је освојила 5 медаља, стигавши тако до одличја у свих 5 трка у којима је учествовала.

Ове године, звање Хероја отаџбине заслужили су пилоти Дамир Јусупов и Георгиј Мурзин, који су успјешно слетјели на поље након отказивања мотора авиона, спасивши тако путнике и посаду, као и 4 члана посаде атомске подморнице, који су дали животе за спас других, гасећи пожар.

Извор: ИН4С

  • 1
    Share

Напиши коментар