Русија усвојила нови закон о страним агентима, САД забринуте


„Пријатељско“ означавање канцеларије једне НВО у Русија која је финансирана из иностранства. Превод; Страни агенти

Русија је свој нови закон и донела у доброј мери са намером да се више „амерички гласови“ не могу продавати за „независне гласове“

Оба дома руског парламента – и Државна Дума и Савет Федерације – усвојила су закон о „физичким лицима страним агентима“.

У законском тексту, који ће ступити на снагу чим га потпише шеф државе Владимир Путин, прецизира се да је `страни агент` онај ко дистрибуира „материјале медија или НВО које је Министарство правде РФ прогласило за стране агенте“. Такође: онај ко добија новац или имовину од правних лица у Русији која се „финансирају из иностраних извора“. Регистар правних и физичких лица страних агената води Министарство правде Руске Федерације.

Како се и могло очекивати, Стејт департмент САД одмах се огласио и саопштио да је забринут због руског закона о физичким лицима страним агентима. Како и не би био, велика већина оних који ће бити проглашени за стране агенте раде за америчке НВО и медије који су проглашени страним агентима. И, сви се – видљивво или невидљиво – напајају новцем Сједињених Држава.

Портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус оценила је да руски закон о страним агентима може бити искоришћен за „гушење независних гласова“. Русија је свој нови закон и донела у доброј мери са намером да се више „амерички гласови“ не могу продавати за „независне гласове“.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар