САД стварају инвестициони фонд за финансирање медија у Србији


Фото/Илистрација: Бета

САД намеравају да у Србији формирају инвестициони фонд из којег ће се финансирати локални медији са циљем јачања евроатлантских интеграција наше земље, наводи се у саопштењу Агенције САД за међународни развој (Ју-ес-ејд).

Један од задатака фонда био би да се омогући неограничено финансирање које је неопходно за развој професионалних медијских кућа, али и других учесника на српској медијској сцени.

Ју-ес-ејд указује на то да је таква иницијатива потребна како би се ојачала улога медија у Србији са циљем „осигурања развоја стабилне и демократске Србије“, али и како би се осигурале истинитост и објективност информације.

Ју-ес-ејд сматра и да је проблем у томе што у Србији мали и средњи медији немају довољно извора финансирања, одакле и предлог да се реши овај проблем.

Почетни капитал ће осигурати Ју-ес-ејд, након чега би фонду требало да се прикључе и други инвеститори, иако се не наводи који.

Иначе, идеја о формирању фонда се реализује паралелно са већ постојећим четворогодишњим програмом Ју-ес-ејда по питању јачања српских медија, који је покренут 2017. године и за који је издвојено 6,5 милиона долара.

Извор: sputniknews


  • 1
    Share

Напиши коментар