Сплит гради споменик усташком јуришнику


Неискорењено усташтво и нацизам: Кукасти крст у реци Јадро код Сплита. Фото: Далмација данас

Градоначелник Сплита, Андро Крстуловић Опара, из владајуће ХДЗ, прихватио је амандман једног градског одборника и у градски буџет унео ставку за изградњу споменика усташи Франи Тентеу.

Портал Индекс пише да је, дакле, ХДЗ-ов градоначелник Опара прихватио да се под хрватским државним симболом постави споменик усташком јуришнику, који је био активан у покрету Анте Павелића све до ослободјења Сплита, а затим је са својим бројним истомишљеницима кренуо у бег према Аустрији.

Будући да је био малолетан, Фране Тенте је с Блајбурга враћен до Бјеловара, а потом пуштен кући у Сплит, град чије су хиљаде људи погинуле у борби против фашистичких окупатора и њихових усташких колаборациониста, наводи портал.

Тенте је у Сплиту наставио да похађа гимназију, али ни након пада НДХ није стао са промовисањем те, пропале усташке квислиншке творевине.

Тако ће, кажу, 2020. године у граду који је дао хиљаде жртава отпора фашистичком терору, новцем његових градјана, градоначелник Опара финансирати подизање споменика усташком јуришнику на Марјану.

И тај ће споменик још стајати под заставом хрватске државе, која је према Уставу настала на темељу борбе против фашиста, пише портал и додаје да је предлог за то дао сплитски одборник Мартин Паук, који је када је градоначлница Супетра на острву Брачу одбила покровитељство над обележавањем Блајбурга, написао:

„Први пут су нас наши противници победили и побили. Други пут смо ми победили, али нисмо их побили, већ су побегли на тракторима. Штета што трактори не плове морем, можда бисмо на време открили ко је остао међу нама, а не поштује нашу жртву. Трећи пут ћемо, будите уверени, опет победити. Овај пут набавићемо им тракторе који плове“, рекао је тада Паук, подсећа овај хрватски портал.

Извор: Б92


  • 48
    Shares

Напиши коментар