Спречено подизање српског православног храма у Словенији


Табла на локацији будућег православног храма у Копру

„Градња православног храма у Копру, првог након 80 година, никако да почне, због бирократске одлуке градоначелника тог града“, каже свештеник јереј Дејан Мандић. Општина тражи да откупи земљиште, а да Исламској заједници и Српској православној цркви додели један простор који би користили наизменично.

У Копру је у марту, на радост свих православних верника, био освештан крст и земља на месту где је требало да почне градња православног храма али до дана данашњег то се није догодило. Јереј Дејан Мандић подсећа да је до Другог светског рата у Словенији било три православне цркве – у Марибору, Цељу и Љубљани, али је Хитлерова војска уништила мариборску и цељску, а земљишта се никада нису вратила Српској православној цркви. Од тада је једино место које су верници имали за молитву била Љубљанска православна црква.

Због великог броја православаца појавила се потреба за парохом у Копру и пре четири године свештеник СПЦ јереј Дејан Мандић прешао је из родне Љубљане у тај приморски словеначки град. Каже да је успоставио контакт са тадашњим градоначелником Борисом Поповићем и да му је предочио идеју да жели да гради храм.

– Тамо живи између шест и девет хиљада православаца, укључујући Русе и Украјинце, којих има све више. Више од 40 година Српска православна црква у Копру изнајмљује Римокатоличку цркву у којој богослужимо. Поставља се питање шта ц́е се десити уколико им тај простор затреба. Онда остајемо на улици – каже јереј Мандић.

Православна исповест у Словенији постоји 600 година

Поповић је у потпуности разумео Мандића и предложио локацију за храм на самом уласку у град из правца Љубљане. Цео процес куповине земљишта био је легалан – расписан је општински тендер и земљиште је купио ктитор храма Младен Милановић Каја из Републике Српске и поклонио га цркви. Локацију је обишао и патријарх Иринеј и том приликом рекао да је веома задовољан.

– Та парцела има грађевинску дозволу, али не и дозволу за сакрални објекат. Дозволе су добијене и 90 одсто папирологије је завршено, али је градња стопирана прошле године после промене градоначелника Копра. Нови градоначелник Алеш Бржан не схвата шта ми радимо, јер није у питању нити лични нити интерес нације, него искључиво вере. Већ 600 година православна вероисповест је заступљена на територији Словеније, а од 1991. године имамо и статут који је признала држава Словенија – каже копарски парох.

Предлог да муслимани и православци деле верски простор

Он додаје да је Српска православна црква поносна на то што у Србији, БиХ, Републици Српској, Црној Гори, Русији и Грчкој постоје и римокатоличке цркве, али да желе и православну цркву у Словенији, да би се нове генерације васпитавале у вери.

– Планирамо још један састанак митрополита загребачко-љубљанског Порфирија са градоначелником Копра Алешом Бржаном. На претходном, Бржан је предложио митрополиту да Српска православна црква и Исламска заједница дају своја земљишта граду, а да ће он наћи нови простор који ће делити две вероисповести, што смо ми одбили – каже јереј Дејан Матић.

Ненад Димитријевицћ из Савеза Срба у Словенији каже да се овде не ради о сукобу унутар две цркве, већ о злонамерном појединцу и његовим сарадницима.

– Напротив, ми имамо веома добре односе са Римокатоличком црквом, као и са државом Словенијом, а само желимо слободу исповедања вере – рекао је Димитријевић и навео да су процене Савеза Срба у Словенији да их има између 200.000 и 250.000.

Извор: vesti-online


  • 363
    Shares

Напиши коментар