Србија предлаже три ћилима на листу светске културне баштине


Илустрација: Јужне вести

Држава ће до марта званично предложити Унеску да на листу светске културне баштине уврсти и три ћилима из Србије: пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски, најавила је данас потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

„Сва три ћилима су уписана у национални регистар и потрудићемо се да веће од марта предамо наше иницијативе за упис на листу Унеска“, рекла је Михајловић у Влади Србије, где је представљен „Српски салон“.

Она је рекла и да је почетком децембра упућена иницијатива Етнографском музеју да се заштите поменута три српска ћилима.

У „Српском салону“ су представљени резултата заједничких активности на очувању културног наслеђа као покретача локалне економије.

Михајловић је најавила да ће покренути иницијативу да се што пре нађе у јавној расправи и нацрт закона о занатству и да ће се о томе разговарати са Министарством привреде.

„То ће бити заједничка иницијатива најмање два министарства. Такође, казала је Михајловић да би требало отворити и градску етно галерију.

Она је честитала свим женама које су се укључиле у тај пројекат и поручила да има још пуно могућности за економско оснаживање жена и да још много њих може да се прикључи том пројекту.

Извор: РТВ


Напиши коментар