Српско благо продаје се по свету: Како до вредног ордења са драгим камењем?


Орден и звезда Милоша Великог са дијамантима

Српско национално благо продаје се на сајтовима светских аукцијских кућа. Орден и звезда Милоша Великог са дијамантима, печат краљице Драге Машин, пушка краља Милана Обреновића само су неке од драгоцености, које би могле ускоро да нађу купца.

Власник ових предмета тренутно је Канађанин хрватског порекла Бери Турк, оснивач аукцијске куће „Емедалс“. На који начин су се уметнине нашле у рукама приватних колекционара, да ли је важно како и када су изнети из земље и да ли постоји начин да се врате у Србију?

Штампа је ових дана наиме пренела да је у ордење уграђено више од 100 дијаманата, два сафира, исто толико смарагда и један рубин тежак је 36,6 грама. Звезда са круном, орлом и словом „М“, сребрна је и на њој су 72 дијаманта тешка 71,2 грама.

Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић да верује да је урађена добра експертиза и да је је реч о аутентичним предметима.

„Господин који то продаје набавио је негде у иностранству, у Немачкој чини ми се, и то на некаквој пијаци антиквитета. То се чак 2017. године појављивало на некој аукцији“, рекла је она, те додала да из Србије одлази много „материјала“, нарочито онај археолошки.

Она је рекла да је држава недавно откупилао изванредну нумизматичку колекцију српског средњевековног новца.

„Реч је о 251 примерку и обухвата период од средине 13. века до средине 15. века“, открила је те додала да су овај новац откупили од једног колекционара који је годинама скупљао српски средњевековни новац.

Извор: Б92


Напиши коментар