Финска политичарка : Геноцид је извршен, али над Србима


Рачак је веома важан зато што је у питању била провокација да би бомбардовали Србију. На слици: Вилијам Вокер у Рачку

Професорка Пирко Турпеинен, психијатар и некадашња функционерка финских социјадемократа уздрмала је регион изјавом да је геноцид извршен над Србима.

Над Србима је током прошлог века извршен геноцид, а лажне оптужбе да сте чинили злочине у време распада Југославије део су кампање великих сила како би оправдале своје освајачке циљеве„, казала је она у интервјуу за портал Веси онлајн, који је пренео портал Kosovo online.

Турпеиненова је била посланица финског парламента, али и стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права Савета Европе. У јавности је постала позната по подршци генералу Ратку Младићу, о чему је написала и књигу, а увелико завршава нову студију у којој се бави низом догађаја који су обележили распад СФРЈ.

Међу њима је и случај Рачак, који је пре две деценије био и повод за агресију НАТО на Србију, наводи се у интервју који пренси Србија данас.

Упитана о случају Рачак, Турпеинен је рекла да је он веома важан зато што је у питању била провокација да би бомбардовали Србију. „Али то је била само једна у низу провокација над вашим народом. Зато ће моја следећа књига бити историја холокауста и геноцида над Србима, како током Другог светског рата, тако и у време ратова деведесетих и НАТО окупације Косова“, истакла је она.

На подсећање да је управо влада њене земље тада именовала Хелен Ранту као део стручног тима у случају Рачак, Турпеинен каже да је на позив Слободана Милошевића да пошаљу стручни тим који би утврдио околности страдања појединаца у Рачку, финско Министарство спољних послова из неког разлога именовало Хелену Ранту, а не, рецимо, професора Анти Пентила, врсног медицинског форензичара.

Прочитај још: Јавно признање, Рачак је манипулација

Проблем је што Ранта није била компетентна да утврди чињенице. Њена одговорност је у ствари била да проучи аутопсијске извештаје које су сачинили патолози, али ни то није урадила. Уместо тога, она је рекла оно што јој је инструисано да каже од финског и немачког министарства спољних послова. Оно што је она изговорила нема благе везе са истином„, каће она и додаје да је Ранта уствари зубарка.

И поред чињенице да су резултати обдукције били сакривени, две године касније, стручњаци, међу којима и професор Пентила, имали су прилике да проуче ту документацију и објаве налазе у научном журналу. Реч је о журналу мојих колега, стручњака форензичке медицине. Показало се да су Ранта и њене колеге издали истину„, додаје професорка Пирко Турпеинен.

На питање до ког закључка је дошли истражујући овај случај, она одгивара: „Медицинске чињенице и подаци о полицијској акцији у покушају да избаци терористе из села, никада нису били скривани, већ транспарентни. Уосталом, у то су могле да се увере бројне ТВ екипе, посматрачи ОЕБС-а… Сви су били присутни тако што их је управо српска полиција позвала да се својим очима увере у оно што се одиграло у Рачку, 15. јануара 1999.

Прочитај још: Сарадница Вилијама Вокера: Занемео је кад је чуо да се не слажем са бомбардовањем

Она каже и да су САД и Немачка, заједно са другим земљама НАТО, планирале окупацију читаве Југославије. „То недвосмислено показује и Анекс Б Споразума из Рамбујеа… Подсетићу да су земље, чланице НАТО, претходно економским санкцијама већ уцењивале Југославију и те уцене су трајале од 1992. Међутим, земља је опстајала. Зато државе НАТО нису више виделе алтернативу свом плану, осим да физички освоје простор бомбардовањем. САД су хтеле да направе војну базу на Косову и то су и урадиле„, истиче она.

Према њеним речима, пропаганда доминира западним земљама. Има пуно научних доказа и књига које преносе истину, међутим, преовлађује пропаганда медија НАТО, која је већ стигла и у филмску индустрију, литературу и спорт. Србима је потребно да се чује њихова страна, кроз филмове попут оног о Јасеновцу или наступа угледних личности, као што је нобеловац Петер Хандке, сматра професорка Турпеинен.

Прочитај још: „Масакр у Рачку“ била представа која је послужила као изговор за бомбардовање

Извор: Б92


  • 1.1K
    Shares

Напиши коментар