Џенан Колић брани српске светиње од Мила Ђукановића


Видео са поруком Џенана Колића, посланика Демократске Црне Горе, у којој он каже да је муслиман, али да неће дозволити да цркве и катедрале буду претворене у складишта цигарета, а џамија у банку Аце Ђукановића, прешао је милион прегледа на друштвеним мрежама.

Демократска Црна Гора је једна од најгласнијих у својим захтјевима да влада повуче Приједлог закона о вјероисповести, јер се њиме дијели ионако већ дубоко подијељена држава, а Колић поручује да је муслиман, вјером и нацијом, али да не да на браћу хришћане и, како истиче, ништа му због тога не могу.

„Хазиров и Зумретин син, Минин супруг, Селмин брат, Ђорђев најбољи друг, Момов, Зденкин, Албинов и Штјефанов колега и пријатељ, некадашњи Мијушков саиграч у фудбалској репрезентацији Црне Горе, дипломирани инжењер архитектуре, Муслиман, и вјером, и нацијом, бјелопољски гимназијалац, посланик Демократске Црне Горе…“, у најкраћим цртама је Џенан Колић.

Његова порука је шерована готово 3000 пута широм региона, 2000 пута коментарисана и лајкована од преко 17.000 корисника друштвене мреже Фејсбук.

Карикатура Горан Шћекић

Шта је то у Џенановој изјави наишло на толики одјек, не само у Црној Гори, већ и у региону?

Џенан је, прије свега, пише подгорички дневни лист „Вијести“, одржао моралну лекцију свима у Црној Гори.

Џенан Колић је пробудио наду да нисмо заборавили ко смо иако се, како се наводи, медијска машинерија ДПС-а и њој припадајућа, аналитичарска мафија здушно труде да посвађају брата са братом, комшију са комшијом, да распире међунационалну и међуконфесионалну мржњу у Црној Гори.

„Чувајући Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, чувамо Хусеин-пашину џамију у Пљевљима, чувајући Храм светог Владимира у Бару, чувамо Османагића џамију у Подгорици, чувајући Манастир Острог у Даниловграду, чувамо Хаџи-Исмаилову џамију у Никшићу, чувајући манастир Морачу у Колашину, чувамо катедралу Светог Трипуна у Котору, чувајући објекте свих конфесија и свих народа, чувамо и сами себе. Чувајмо једни друге, без обзира на вјеру или нацију. Браћа смо били, браћа морамо остати“, поручио је Џенан Колић у поруци која је обишла регион.

Међу реакцијама на Џенанову изјаву појавио се и коментар његовог саиграча из фудбалских дана, Мијушка Бојовића, са почетка приче, који је на друштвеној мрежи Фејсбук оставио коментар сљедеће садржине:

„Срећан сам што читам и слушам овакве говоре од оног дјечака и друга који ми је био противник на фудбалском терену у млађим категоријама, а често саиграч у репрезентацији, такође – у млађим категоријама. Срећан сам што могу да кажем: “Ја познајем овога човјека и знам да мисли све тако како каже“.

Џенан је поводом приједлога Закона о слободи вјероисповести, још поручио:

„Договор кућу гради, а свађа је разграђује. Црна Гора је дом свих нас, зато је држава дужна да се договори са свима, а закон мора бити производ сагласја све три традиционалне конфесије у Црној Гори. Онај закон који није прихватљив за једну цркву или вјерску заједницу, није прихватљив ни за мене као Муслимана, ни за Албина као Бошњака, ни за Владимира као Србина, ни за Вилсона као католика, ни за Зденку као Црногорку, нити за све нас у Демократској Црној Гори, а има нас свих вјера и свих нација. Не дамо да отимају било шта и било коме, јер ако то дозволимо, данас ће отети њима, а сутра нама“.

Навео је и да је ДПС власт ударила на храмове, катедрале и џамије, ударила је и на Храм Христовог васкрсења у Подгорици, и на Хусеин-пашину џамију у Пљевљима, и на катедралу Светог Трипуна у Котору, али ударила је и на оно најсветије – храм љубави и заједништва који је, у Црној Гори, међу браћом, међу различитим нацијама и конфесијама одувијек постојао.

„Вијести“ пишу да је Џенан Колић препознао намјеру ДПС-а за гажењем свих светиња у Црној Гори како би успоставио нову религију чији се најаутентичнији приказ може видјети на оној познатој фотографији гдје група „вјерника“ у сладострасном заносу милује слику Мила Ђукановића.

Прозрео је , кажу, Колић намјеру да се Храм Христовог васкрсења претвори у магацин за пакете шверцованих цигарета, Хусеин-пашина џамија у банку Аце Ђукановића, а катедрала Светог Трипуна у Котору у међународно складиште наркотика.

„Прозрео их је и рекао им је “не“. И позвао и вас да им још јаче кажете “не““, закључио је подгорички лист.


  • 234
    Shares

Напиши коментар