Буњевци: Поништите акт из 1945. којим смо проглашени Хрватима


Скуп Буњеваца, илустрација

„Буњевци су аутохтон јужнословенски народ и национална мањина у Србији, са истим правима као и свака друга национална мањина. С тим у вези, не одустаје се од захтјева да Скупштина АП Војводине наредбу из 1945. године којом се сви Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву, Декларацијом оцијени као акт асимилације, и као такав званично прогласи ништавним“

Савез бачких Буњеваца одржао је у Суботици скупштину странке на којој је за предсједника изабран Мирко Бајић, а као основна тачка у програму наведено је остваривање права на аутохтоност и сопствено име.

„Буњевци су аутохтон јужнословенски народ и национална мањина у Србији, са истим правима као и свака друга национална мањина. С тим у вези, не одустаје се од захтјева да Скупштина АП Војводине наредбу из 1945. године којом се сви Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву, Декларацијом оцијени као акт асимилације, и као такав званично прогласи ништавним“, стоји у саопштењу политичке партије војвођанских Буњеваца.

Они траже да се буњевачки језик прогласи за службени у свим срединама гдје то закон предвиђа, као и право на образовање и информисање на матерњем језику по истим условима које имају припадници других националних заједница.

У саопштењу се додаје да ће Савез бачких Буњеваца изаћи на наредне изборе, преноси Б92.

Извор: Срби на окуп


Напиши коментар