Доследно: Шпанија због Косова* прети бојкотом Самита у Загребу


Шпанија прети бојкотом Загребачког Самита због ућешћа Косова*, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих извора у Мадриду, Загребу и Бриселу.

Наиме, шпански званичници су, према сазнањима РСЕ, упозорили домаћине предстојећег самита да неће учествовати на скупу на коме Косово* има равноправни статус са осталим земљама Западног Балкана.

Такође је из више извора потврђено да су дипломате из осталих земаља чланица ЕУ већ обавештене да је могуће да Шпанија прескочи Загреб.

Одговор из Мадрида

Шпанска влада не жели да се званично огласи око могућег неучешћа јер се чека формална позивница од организатора.

Њена форма ће највероватније бити кључна за свеобухватно учешће на самиту, и ту највероватније, главну улогу има протокол који треба да пронађе адекватну формулу.

“Још је рано за потврђивање учешћа премијера јер и даље нисмо добили позивницу хрватског председништва. Чим она буде примљена, ми ћемо бити у могућности да потврдимо да ли ћемо учествовати”, стоји у писаном одговору шпанског Сталног представништва при ЕУ.

Шта треба знати о самиту у Загребу?

Загребачки самит ће бити одржан између 6. и 7. маја и требало би да представља врхунац хрватског председавања која од 1. јануара први пут у историји води ротирајући шестомесечни мандат на челу ЕУ. Хрватско председавање намерава да овим самитом потврди јасну европску преспективу за све земље региона.

Шпанија је једна од пет држава ЕУ које не признају независност Косова*, док су је 23 чланице признале. Влада у Мадриду на свим скуповима на европском нивоу оспорава равноправно ућешће Косова*, а и раније је бојкотовала слична окупљања.

Ранији бојкоти

У Софији 2018. године, када је одржан први самит са Западним Балканом после 15 година, званични Мадрид није учествовао из истих разлога.

На неформалном састанку министара иностраних послова ЕУ и региона који је одржан у августу прошле године, у Хелсинкију, тадашњи шпански шеф дипломатије Џозеф Борел је напустио просторију због присуства косовског министра. Он је у том тренутку био именован за будућег високог ЕУ представника за спољну политику и безбедност.

Међутим, за разлику од Софије, где је самит имао више симболике од суштине јер се уместо проширења ЕУ расправљало о питању повезаности, могући бојкот једне земље чланице у Загребу ће представљати озбиљнију поруку.

Организатори загребачког самита, настоје да са тог скупа, први пут после Солунског Самита 2003, године, ЕУ пошаље позитивну поруку Западном Балкану о европској будућности региона, што је посебно значајно након што приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом октобра прошле године одлуком Европске комисије нису започети.

Да ствари у организацији самита не иду глатко, због тврдог става једне земље чланице, посредно је признао и председник Хрватског сабора, Гордан Јандроковић.

Извор: Коссев


  • 306
    Shares

Напиши коментар