Драгомир Анђелковић: С обзиром на околности, Србија је сувише проевропски настројена


Драгомир Анђелковић

Анђелковић истиче да Србија види свој интерес у одбрани Косова и Метохије и, као гарант Дејтона, има интерес заштите српског ентитета у БиХ.

Опредељење Србије је сувише проевропско, ако се види каква је реалност и да је у Бриселу „затворена капија“, изјавио је ФоНету аналитичар Драгомир Анђелковић, који сматра да Косово, као унутрашње питање Србије, никако не може бити спољнополитички оријентир.

Србија је искренија од Европске уније (ЕУ), јер је велико питање да ли они намеравају да нас приме и да ли могу да нас приме, оценио је он у серијалу разговора Агреман. Од самита који ће се ускоро одржати у Загребу, где ће се причати о реформама, можда не сазнамо одговор, али сазнаћемо наговештај будућег одговора, проценио је Анђелковић.

Према његовим речима, на нама је да гледамо своју политику, водећи рачуна о сопственим грађанима и својој територији. Анђелковић истиче да Србија види свој интерес у одбрани Косова и Метохије и, као гарант Дејтона, има интерес заштите српског ентитета у Босни и Херцеговини.

То су наши приоритети, од њих зависи све друго. Ако нам је Русија кључни фактор у одбрани Републике Српске (РС), спречавању даље централизације БиХ и кључни чинилац у даљем спречавању признања и чланства Косова у међународним организацијама, наравно да морамо да се ослањамо на Русију, објаснио је Анђелковић.

Како је предочио, Косово је део Србије и нормално је да водимо своју политику, засновану на томе да се за тај део боримо, да сачувамо шта можемо, макар север и у неким околностима да видимо шта ћемо са остатком.

Анђелковић сматра и да чињеница о два америчка изасланика више говоре о Америци, него о Балкану, Косову или Србији. То је, како је протумачио, тачка преламања њихових унутрашњих сукоба, разрачунавања између председника Доналда Трампа и „дубоке државе“.

Да ли ће све то довести до неких продуктивних помака по питању Косова, остаје да видимо, навео је Анђелковић, који не верује да ће питање Косова бити решено и 2025. године, а камоли ове године.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Анђелковић је указао да се тамо води политика „идентитетског геноцида над српским народом“, чији је циљ да се „покидају српски корени Црне Горе“. Ради се на асимилацији Срба и озбиљним притисцима на српски народ. Најновији потез је покушај отимања имовине Српске православне цркве, оценио је Анђелковић и поручио да би требало покренути процесе пред ОЕБС, СЕ, УН и ЕУ.

Он сматра да би Србија требало и да се обрати међународним инвеститорима, како би свака компанија која улаже у Црну Гору знала да је то земља у којој се доноси закон о конфискацији сличан бољшевичким и да сутра та имовина може бити подложна отмици.

Анђелковићу је свеједно ко је председник Хрватске, Зоран Милановић или Колинда Грабар Китаровић, јер је уверен да то неће донети суштинске промене српској заједници у тој земљи. Србија би требало да штити интерес српске заједнице у Хрватској, додао је он, а не да буде део тог свађалачког балканског блата.

Када је реч о декларацији која би требало да буде усвојена до Сретења, Анђелковић прогнозира да Србија вероватно намерава да споји политичку и војну неутралност. Да се изјасни још једном у прилог војне неутралности и да констатује да ће у великим геополитичким сукобима у свету бити неутрална. Када бисмо постали чланица ЕУ, ми бисмо морали да саобразимо своју спољну политику Бриселу, подсетио је Анђелковић.

Пошто ни у далеком изгледу није тренутак када ћемо ући у Унију, он мисли да су врло дрски насртаји на нас и захтеви да се већ сада прилагођавамо. Мислим да ће Србија то истаћи – да ће, све док не постане чланица ЕУ, водити своју аутентичну спољну политику, предвидео је Анђелковић.

Упитан о сукобу Ирана и САД, он је нагласио да би Србија требало да буде крајње неопредељена и неутрална и да бежи од тог питања. Не треба заборавити да су против нас у Босни ратовали Иранци, Касим Сулејмани је директно учествовао у борбама против Срба у Босни, а Американци су нас бомбардовали, рекао је Анђелковић.

На нама је да се држимо по страни, сматра Анђелковић и упозорава да Иран може да нам направи много проблема, од тога да је повезан са разним муслиманским факторима на Балкану. С друге стране, САД су моћна сила у чијој смо зони геополитичке доминације и свакако нам не треба сукоб са њима, закључио је Анђелковић.

Извор: Нови Стандард


Напиши коментар