Ефендија Хоџић: Срцем и душом сам уз СПЦ у одбрани оног за шта су устали


Председник ИВЗ Црне Горе за Будву и Боку Хусеин Хоџић

Власт у Црној Гори треба да уважи оно што тражи Митрополија црногорско-приморска. НАТО интереси још нису решени и одатле дувају сви ти ветрови.

Уколико власт у Црној Гори не уважи оно што тражи Митрополија црногорско-приморска може доћи до тешких сукоба, неслагања и дестабилизације и Херцег Нови може постати нови Крим, упозорио је председник Исламске верске заједнице Црне Горе за Будву и Боку Хусеин Хоџић, наводећи да је срцем и душом уз СПЦ у Црној Гори, док бошњачки министар у овдашњој влади шета са гејевима.

Ефендија Хоџић је нагласио да спорни Закон о слободи вјероисповијести треба да буде враћен и најмање што може бити учињено јесте компромис који треба да диктира Српска православна црква (СПЦ), а никако држава.

Закон је донесен ад хок, брзо, а на крају ће нам рећи да није писан у Црној Гори, већ да је дошао написан, јер поново неко у Црној Гори треба да буде нови газда и да се ми поново мрзимо„, рекао је председник Исламске верске заједнице Црне Горе за Будву и Боку.

Он је нагласио да „НАТО интереси још нису решени и одатле дувају сви ти ветрови„.

Мислим да евроатлантске интеграције немају места на Балкану док се његови народи не договоре. Једном су нас растурили, не би требало дозволити да нам то опет раде„, рекао је Хоџић за РТРС.

Он је оценио да Митрополија црногорско-приморска не треба да прихвати Закон о слободи вјероисповијести и да је потребно наћи компромис на задовољство СПЦ, те да је то могуће, уколико се желе избећи сукоби.

Са колегама сам сваки дан – нема попуштања, иде се до краја. Рекли су тако и ја им верујем. Иду тако поносно, озбиљно и достојанствено и не верујем да ће протести стати док се не нађе прихватљиво решење за СПЦ и њену имовину, односно светиње„, рекао је Хоџић.

Он је изразио наду да ће Митрополија имати подршку, те да се већ види да је има и то не само на нивоу Црне Горе, будући да је тема постала планетарна.

Хоџић је рекао да се у знак подршке срцем и душом придружио Митрополији и православном народу са жељом да успеју да одбране оно за шта су устали, напомињући да је изражавајући подршку Митрополији и СПЦ много ризиковао, јер је у Црној Гори, пре свега, странац.

Али, ако може у Влади Црне Горе бошњачки министар да стане на чело геј параде и да је предводи, зашто не могу ја отићи на протест и заштитити право другог„, упитао је Хоџић.

Он је истакао да је цели свој радни век заговарао да треба бранити онога коме помоћ треба, те не гледати ко је онај коме је неправда учињена, а ко је тај коме ћеш се замерити.

Познат сам као таква особа и често ми се то разбијало о главу кроз моју вишедеценијску службу, али ево – остао сам жив и хоћу опет да говорим„, рекао је Хоџић.

Хоџић је нагласио да веома добро зна колика је неправда која је учињена СПЦ овим законом, колико је тешка и колико боли, јер је он неко ко је радни век провео борећи се за имовину Исламске заједнице.

Он је поручио да ће наставити да се бори, не само за Митрополију, него за свакога у свету.

Извор: Новости


Напиши коментар