Запад води специјални рат против СПЦ и вјерника

Подгорица, 12.01.2020. готово 30.000 људи на молитвиа у граду од 200.000 становника и земљу од 620.000 људи укупно.

Српска православна црква у Црној Гори није се нашла само на удару режима Мила Ђукановића кроз спорни Закон о слободи вјероисповјести, него и НАТО, који властима у Подгорици даје подршку кроз сајбер агресију.

Та акција је, незванично сазнају Новости, појачана након што су на улицама црногорских градова у мирним литијама нашло десетине хиљада грађана са иконама и свијећама и свештенством Митрополије црногорско-приморске и њених епархија, исказујући на тај начин незадовољство према том акту.

Сајбер ратници западне војне алијансе имају задатак да обарају сајтове и портале који нису наклоњени Ђукановићевој власти, контролишу интернет, искривљују чињенице о отимању светиња СПЦ, манипулишу масовним протестима умањујући њихове бројке, оптужују архијереје кроз монтиране текстове…

– У НАТО су збуњени оним што се дешава у Црној Гори. Такву реакцију цркве и народа нису очекивали, она не постоји у НАТО приручницима и упутствима. Нису вјеровали ни да ће литије трајати дуже од три дана, па су тада цијенили да је најбоље да власт не реагује. Међутим, како се показало да су процјене биле погрешне, проблему су приступили озбиљније и у Црну Гору послали тим за антихибридне операције. За НАТО су ствари сасвим јасне, пад Ђукановића довео би у питање чланство Црне Горе у Алијанси. Стога су послали екипу која је имала резултат у Скопљу, али не и у Бањалуци – каже за Новости декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Ћеранић сматра да треба очекивати и осмишљену кампању преко друштвених мрежа, а све, како каже, у правцу дискредитације свештеника, попут оне која је својевремено вођена протв неколико владика СПЦ, преко једног београдског дневног листа.

– Не вјерујем да ће успјети овога пута, тај тим за хибридно дјеловање није се прославио у Бањалуци. Да се разумијемо, они дјелују преко домаћих људи – упозорава Ћеранић.

Он указује да хибридно ратовање представља нови термин за „стару науку“. На питање како се одбранити, одговара:

– То можемо учинити контрамјерама, разоткривањем стварних намјера противника, информисањем грађана. Шампиони у хибридном ратовању су Британци и Американци, који често за оно што раде оптужују противника, углавном Русе. Па у Црну Гору је дошао тим због измишљене руске пријетње и све што буде чинио биће у функцији сламања патриотских снага. Русија, а на Балкану Србија, православље – то су главне мете. Овдје се ради о методама ратовања за које је у бившем социјалистичком систему био увржен појам „специјални рат“. Моја генерација је о томе учила кроз концепт ОНО и ДСЗ. Значи, ради се о широком спектру невољних метода којима се напада циљана земља (финансијски удари, шпијунажа, пласирање дезинформација).

Стручњаци указују на то да се, уз појаву нових технологија, специјални ратови данас воде преко интернета, при чему предњачи употреба друштвених мрежа. Иначе, прије годину дана челници НАТО усагласили су се да оснују тзв. тимове за подршку, како би савезницима, на њихов захтјев, у сваком тренутку пружили адекватну помоћ. Црногорско Министарство одбране потврдило је да је контрахибридни НАТО тим боравио у Црној Гори од 21. до 27. новембра прошле године „како би помогао у очувању стабилности државе“.

Извор: Православие.ру

  • 300
    Shares

Напиши коментар