Обележавање 27 година од некажњених злочина хрватске војске у акцији Масленица


Представници Удружења породица несталих и погинулих „Суза“ обележиће у среду, 22. јануара, двадесет седам година од злочина припадника хрватске војске у акцији „Масленица“ у којој је у заштићеној зони УН убијено 348 српских војника и цивила, међу којима је било 35 жена и троје деце млађе од 12 година, саопштено је данас.

„Упркос тежини злочина почињених у заштићеној зони УН, као и свим познатим чињеницама, до сада нико није осуђен ни пред домаћим ни пред међународним судовима“, наводи се у саопштењу удружења „Суза“.

То удружење подсећа да су операцију „Масленица“ извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Младен Маркач и Мирко Норац, предвођени тадашњим председником Хрватске Фрањом Туђманом, док је артиљеријом командовао Агим Чеку, који је био оптуживан и за злочине на подручју Косова.

У овој агресији највише су страдала три српска села: Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села: Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински. Срби из поменутих села су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре. Њихова богата имања су опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени, међу којима и Двори Јанковић Стојана у Исламу Грчком са црквицом св. Георгија (освештана 1675), у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница и цркве св. Георгија (осв. 1567) у Смоковићу и св. Илије (осв. 1872) у Кашићу.

Парастос жртвама злочина на подручју Равних Котара и Малог Алана биће одржан у Цркви светог Марка у Београду, након чега ће бити положени венци и цвеће на споменик српским жртвама у Ташмајданском парку.

Операцију “Масленица” су планирали и извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење Фрање Туђмана, тадашњег предсједника државе и врховног команданта оружаних снага РХ, који су већ тада били или су накнадно унапређани у чинове генерала. У вријеме ове агресије начелник артиљерије сектора „Велебит“ био је косовски Албанац, до ’91 официр ЈНА, Агим Чеку (од 1999. на Косову обављао дужности комаданта ОВК и Косовског заштитног корпуса, предсједника владе и министра снага безбедности), од чијих граната је, услијед неселективног гранатирања по дубини подручја општина Бенковац и Обровац, највише и страдало цивила.

Извор: Бета, Магацинпортал


  • 841
    Shares

Напиши коментар