Понављање Турске судбине: „Ниједна балканска држава неће се придружити Унији пре 2030“

„Приступ забрањен, радови у току“

Проширење ЕУ на Балкан било је под знаком питања и пре него што није постигнут договор о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Уколико не буде измењена методологија и темпо тог процеса, ниједна западнобалканска држава неће се придружити Унији пре 2030, наводи се у најновијој студији Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), коју је пренео београдски лист „Данас„.

У документу се цитира изјава бившег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, из 2010. године, који је, упитан какав ће „облик“ имати ЕУ у наредне две деценије, одговорио да „искључује могућност проширења на било коју балканску земљу до 2030“, уз аргумент: „Европа се налази у стању дубоке болести… националне позиције широм ЕУ, напросто, сувише су различите.“

Како се закључује, актуелна ситуација показује да је „Фишер имао кристалну куглу“.

Према мишљењу аутора анализе, западнобалканским државама прети опасност од понављања судбине Турске „да се никад не придруже Унији“.

У том контексту, напомиње се да је прошло више од шест година откако је последња држава постала чланица ЕУ, а то је Хрватска.

Када је о осталима на Балкану реч, истиче се да се Северна Македонија пријавила за чланство 2004, постала кандидат годину данас касније, али да још није „отворила“ преговоре са Бриселом, да Црна Гора преговара о приступању малтене осам година, „чиме је већ надмашила Хрватску“.

Подједнако „депримирајућа статистика“ наведена је за Србију, која је започела преговоре пре шест година, а у међувремену затворила само два поглавља, док Албанија дуже од деценију настоји да добије „зелено светло“ за отварање преговора, а Босна није постигла никакав напредак од 2016, када је предала кандидатуру.

На крају, напомиње се да Косово није ни могло да се пријави за чланство, јер га не признају све чланице Уније.

Извор: Б92

  • 5
    Shares

Напиши коментар