Специјална бригада Војске Србије обележила крсну славу Савиндан


Фото: Министарство одбране Србије

Специјална бригада Војске Србије, данас је у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву обележила своју крсну славу, Светог Саву, а свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су свечаној академији, као и откривању и освештавању споменика Светом Сави у кругу касарне која и носи световно име највећег српског просветитеља.

Говорећи о значају светосавља, као и о свему ономе што нам је у аманет оставио Свети Сава, једна од најзначајнијих и највеличанственијих личности у нашој духовној и световној историји, командант Специјалне бригаде бригадни генерал др Мирослав Талијан истакао је да је Свети Сава симбол и духовни вођа наше нације, а посебно ђака и војника.

Инспирисана светосављем, наша Специјална бригада стасала је у елитну јединицу Војске Србије, снагу, која готово да нема премца, међу најмодернијим специјалним јединицама у свету. О томе сведочи њен мукотрпан и частан ратни пут који су јој трасирале херојске и ратне бригаде, до овог изузетног бременитог времена, током кога је она извршила све постављене задатке, казао је Талијан, саопстило је Министарство одбране.

У тешком историјском периоду за нашу државу и војску, а посебно за време НАТО агресије, припадници наших јуначких ратних бригада, 72. специјалне бригаде, њени ‘Соколови’ и други борбени састави, као и 63. херојске бригаде, испољили су високе професионалне квалитете и узорне људске врлине. То не би било могуће да у њеном строју није било изузетног професионалног, командног и старешинског кадара, који је схватајући своје место и улогу у јединици, не жалећи себе и свој живот, уз максимална напрезања и одрицања свих протеклих година, створио колектив који је у стању да изврши најтеже задатке!, нагласио је генерал Талијан, честитајући крсну славу свим припадницима бригаде.

Он је додао да је споменик Светом Сави, небеском заштитнику припадника бригаде, и који је данас откривен и освештан, бригаду обавезује да јача, функционише и развија се у духу светосавља.

Поводом крсне славе Специјалне бригаде, генерал Талијан уручио је министру Вулину Плакету 72. бригаде за специјалне операције и борбени нож, у знак искрене захвалности за помоћ бригади и за искрену бригу за њене припаднике.

Плакета 72. бригаде за специјалне операције и борбени нож генерал Талијан уручио је и генералу Мојсиловићу, а иста Плакета, за досадашњу сарадњу уручена је и команданту САЈ пуковнику полиције Спасоју Вулевићу.

Крсну славу бригаде Савиндан припадници Специјалне бригаде обележили су и литургијом и сечењем славског колача, као и полагањем венца у спомен-соби бригаде.

Специјална бригада већ 14 година обележава Савиндан, празник Светог Саве, највећег српског светитеља и народног просветитеља као своју славу.

Данашњој свечаности присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, некадашњи команданти бригаде, ветерани, некадашњи припадници бригаде, представници православне цркве, пријатељи бригаде и бројни гости.

Извор: РТВ


Напиши коментар