Србија и ЕУ – подршка мања него икад


Не липши магарче до зелене траве*

У последње три године истраживања агенције Фактор Плус показују да опада подршак грађана Србије уласку у ЕУ

Брегзит, француски председник Емануел Макрон који је рекао да није за проширење, као и Косово, оборили подршку за улазак у ЕУ.

Блиц преноси да је 2019. године 38 посто испитаника мислило да не би требало да уђемо у ЕУ, за улазак је било само 35 одсто, а чак 27 посто није имало став.

Политички поремећаји у Европи, горуће питање Косова и Метохије или несто треће, тек заинтересованост грађана Србије за приступање ЕУ већ деценију је у озбиљном паду, а последње три године је на најнижем новоу од 90-их година, констатује „Блиц“.

Директор агенције Фактор Плус Владимир Пејић каже да је највећа заинтересованост за улазак у Унију постојала од 2000. до 2005, а да је први пад поверења дошао отцепљењем Црне Горе, а потом 2008. проглашењем независности Косова, што је умногоме утицало на све гори рејтинг ЕУ у нашој земљи.

Није данас драстична разлика у односу на пре неколико година, али јесте мања подршка уласку него икада, каже Пејић.

Наводи да је 2017, уз понудјене различите године уласка, 36 посто градјана сматрало да ће се то десити после 2024, а трећина се држала става да се то никада неће десити.

Истраживање 2018. показало је да само један посто испитаника мисли да ће Србија ући 2025, а тек 19 одсто да би то било највероватније до 2030, док је 33 посто сматралало да се то неће десити никада.

Последња година 2019. донела је још већу подршку одговору – никад, па тако мисли 36 посто испитаника, док је 17 посто оних који верују да би се то могло десити до 2030, наводи лист.

Извор: Б92


Напиши коментар